Securitate si Sanatate in Munca: Echipamentul individual de protectie se acorda cand esti in perioada de proba?

Legislatia muncii nu este simpla dar o simplificam. Citim legile si le explicam astfel incat sa intelegem la ce sa ne asteptam atunci cand suntem in postura de angajatori si in postura de angajati.

Astazi discutam un aspect important ce tine de securitatea muncii: se acorda sau nu echipament individual pentru salariatii aflati in perioada de proba.

Si raspunsul meu, de altfel foarte evident: Daaaa! Acordam echipament individual de protectie chiar si salariatilor aflati in perioada de proba. Va vine sa credeti?

Haideti sa fim seriosi putin si sa vedem de ce facem un asemenea gest. Nu din generozitate trebuie sa vina acest gest. Ci din faptul ca legislatia ne-o impune. Si desigur pentru ca etica ne dicteaza astfel.

Echipamentul individual de protectie se acorda obligatoriu si gratuit tuturor salariatilor nostri, indiferent ca au contract individual de munca pe durata determinata, nedeterminata, sunt in probe, au iesit din probe, au clauza de mobilitate samd.

Ca sa ma repet si sa pot sa punctez si mai bine aspectul nostru, acordam echipament individual de munca chiar si salariatilor care sunt in perioada de proba de 5 zile lucratoare 🙂

Va amintesc faptul ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa între 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare în cazul salariatilor încadrati în functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Deci daca avem un salariat nefericit care se afla intr-o perioada de proba de 5 zile si nu ii dati echipament individual de munca si se accidenteaza, sa nu ziceti ca nu v-am spus. Ca sa fie clar!

Va salut cu toata stima, sa avem succes in tot ce facem si o zi cu spor!
Maria Nicutar
Legislatia Muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...