Codul muncii explicat: 5 elemente cheie de care tinem cont pentru a stabili sanctiunea disciplinara potrivita

Stiti ce se intampla cand nu cunoastem legislatia muncii si o aplicam incorect? Nu intereseaza pe nimeni ca nu stim ce spune legea. Suntem angajatori sau reprezentanti ai departamentului de resurse umane si avem datoria sa stim legislatia muncii si chiar sa o mancam pe paine 🙂

Si stiti ce se intampla cand aplicam o sanctiune disciplinara nepotrivita? Ea poate fi atacata in instanta si au fost atat de multe situatii in care deciziile de sanctionare au fost anulate incat stim foarte bine ca trebuie sa acordam mare atentie acestui aspect.

Angajatorul trebuie sa tina cont de anumite elemente cheie atunci cand stabileste o sanctiune disciplinara:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a angajatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre angajat.

Evident ca in functie de aceste aspecte angajatorul trebuie sa ia o anumita decizie si sa aplice sanctiunea disciplinara potrivita, nu supradimensionata, nu subdimensionata.

Nu recomand sa treceti cu vederea salariatii atunci cand abaterea disciplinara comisa de acestia a fost grava. Nu ignoram abaterile disciplinare grave. Si nu le ignoram nici pe cele mai putin grave dar le tratam in consecinta. Ignorarea abaterilor disciplinare transmite un mesaj important catre toti salariatii dvs.

Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si minte limpede sa luam decizii corecte!
Maria Nicutar
Legislatia muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...