Securitatea muncii: Ce este accidentul de munca si ce este boala profesionala?

Securitatea muncii reprezinta un capitol pe care orice angajator trebuie sa il cunoasca in mod atent si cu toata implicarea din partea lucratorilor desemnati SSM. De ce? Pentru ca daca in legislatia muncii discutam despre drepturi stirbite, in securitatea muncii discutam despre accidente de munca si imbolnaviri profesionale acolo unde legea nu este aplicata intocmai cum a prevazut legiuitorul.

Astazi discutam putin despre accidentele de munca si bolile profesionale, 2 subiecte deloc frumoase dar necesare.

Asa cum prevede Legea nr. 319 din 2006, accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Boala profesionala – afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.

Deci un accident pentru a fi considerat accident de munca trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Acelasi lucru se intampla si in cazul bolilor profesionale. Exista anumite aspecte de care medicii vor tine cont pentru a cataloga o boala ca fiind profesionala sau legata de profesie. Sunt multe aspecte care pot arunca un accident in afara muncii si sunt la fel de multe aspecte care pot face diferenta intre o boala profesionala si o boala legata de profesiune.

Succes in tot ce faceti si SSM de calitate!

S-ar putea să-ți placă și...