Securitatea muncii: Diferenta dintre boala profesionala si boala legata de profesiune

Legea nr. 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca face distinctie clara intre boala profesionala si boala legata de profesiune.

Haideti sa vedem ce spune legea ssm despre aceste doua aspecte:

boala profesionala – afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca;

boala legata de profesiune – boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.

Cu alte cuvinte, ca sa intelegem mai bine ce a vrut legiuitorul sa spuna, boala legala de profesiune nu este acelasi lucru cu boala profesionala din simplul motiv ca ea poate fi declansata si din cauza unor factori care actioneaza si in afara locului de munca.

Nu toate afectiunile de vedere sunt cauzate de activitatea profesionala. Este dificil de demonstrat ca o miopie a fost provocata de lucrul pe calculator in cazul unui angajat care sa spunem ca ocupa o pozitie de redactor. Daca voi imi demonstrati ca acel redactor scrie doar la locul de munca… Dar nu putem sa afirmam asa ceva asa ca noi presupunem ca lucreaza si acasa, sta si acasa pe calculator, se expune riscului de afectiuni oftalmologice si in afara firmei.

Cam asa gandim daca o boala este boala profesionala sau o boala legata de profesiune. Cel putin acest exemplu vi-l pot da eu si sper sa elucideze putin misterul legat de diferenta dintre boala profesionala si boala legata de profesiune.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...