Securitatea muncii: Diferenta dintre boala profesionala si boala legata de profesiune

Legea nr. 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca face distinctie clara intre boala profesionala si boala legata de profesiune.

Haideti sa vedem ce spune legea ssm despre aceste doua aspecte:

boala profesionala – afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca;

boala legata de profesiune – boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.

Cu alte cuvinte, ca sa intelegem mai bine ce a vrut legiuitorul sa spuna, boala legala de profesiune nu este acelasi lucru cu boala profesionala din simplul motiv ca ea poate fi declansata si din cauza unor factori care actioneaza si in afara locului de munca.

Nu toate afectiunile de vedere sunt cauzate de activitatea profesionala. Este dificil de demonstrat ca o miopie a fost provocata de lucrul pe calculator in cazul unui angajat care sa spunem ca ocupa o pozitie de redactor. Daca voi imi demonstrati ca acel redactor scrie doar la locul de munca… Dar nu putem sa afirmam asa ceva asa ca noi presupunem ca lucreaza si acasa, sta si acasa pe calculator, se expune riscului de afectiuni oftalmologice si in afara firmei.

Cam asa gandim daca o boala este boala profesionala sau o boala legata de profesiune. Cel putin acest exemplu vi-l pot da eu si sper sa elucideze putin misterul legat de diferenta dintre boala profesionala si boala legata de profesiune.

Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si SSM de calitate!

S-ar putea să-ți placă și...