Angajatul mai restituie cheltuielile cu formarea profesionala daca demisioneaza din vina angajatorului?

Codul muncii simplificat se livreaza zilnic pe blogul meu. Postez cat mai des articole de legislatia muncii simplificata pentru ca eu cred ca acolo unde exista informatie accesibila exista si respectarea legislatiei cu mai multa usurinta.

Astazi tratam un subiect foarte interesant: ce se intampla in cazul unui salariat care este efectiv nevoit sa demisioneze iar angajatorul se intreaba daca ii mai poate imputa sau nu cheltuielile cu formarea profesionala?

Haideti sa o luam de la inceput:

1. Angajatorii pot trimite la formare profesionala, pe cheltuiala companiei, angajatii.
2. Angajatii care isi dau demisia ar trebui sa returneze o parte din aceste cheltuieli daca acest lucru are loc inainte de perioada de expirare a amortizarii cursurilor. Sa zicem ca intre parti exista un act aditional de formare profesionala pentru un curs de marketing, curs care a costat 2000 de euro si partile negociaza o perioada de 2 ani de amortizare. Daca angajatul isi da demisia dupa un an, va mai avea de plata 1000 de euro, adica jumatate de suma.
3. In cazul in care angajatorii nu isi mai indeplinesc obligatiile asumate prin contractul individual de munca si angajatul nostru se vede nevoit sa isi dea demisia fara preaviz, ce se mai intampla cu formarea profesionala?

Opinia mea este ca in aceasta situatie nu mai putem sa cerem cheltuielile de formare profesionala din partea salariatului. Mare atentie la articolul 81, alineat (8) din Codul Muncii. Este vorba despre demisie fara preaviz si indica faptul ca angajatorul nu isi mai indeplineste obligatiile contractuale.

Or, in aceasta situatie, mai este angajatorul in masura sa solicite rambursarea cheltuielilor cu formarea profesionala?

Asa cum ar fi de acord multi specialisti in legislatia muncii, angajatorul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, nu doar angajatul.

Va mai astept pe blog si cu alte articole de legislatia muncii simplificata.

O zi minunata si o saptamana excelenta!

S-ar putea să-ți placă și...