Salariatul format profesional pe banii companiei isi poate da demisia imediat dupa curs?

Legislatia muncii nu se invata pe de rost ci o invatam prin intermediul spetelor si cazurilor pe care avem ocazia sa le intalnim in practica si in perioada de studiu. Insa nu uitati de Codul muncii si legile conexe inainte sa va apucati sa studiati cazurile de conflicte de munca 🙂

Astazi tratam un caz concret de legislatia muncii in forma simplificata, adica explicata de mine pe intelesul tuturor.

Datele problemei:

Angajatul merge la cursuri de formare profesionala pe banii companiei. Termina un curs de Marketing de 2000 de euro, maiculita!, si are act aditional prin care se stabileste o perioada de 2 ani in care sa se realizeze amortizarea efectiva a cheltuielilor cu formarea profesionala.

Angajatul termina cursul de marketing in luna iunie si imediat dupa finalizarea lui se decide sa plece intr-o alta companie. Detaliile ni le imaginam cu totii. A intalnit pe cineva la curs si i s-a propus un post mai bun 🙂 Fiecare isi imagineaza ce vrea!

Long story short, ne intrebam si noi ca niste oameni modesti: Angajatorul are dreptul ca intr-o astfel de situatie sa solicite angajatului suma integrala pentru formarea profesionala a angajatului?

Raspunsul meu este pozitiv. Da, angajatorul are dreptul sa solicite banii pentru formarea profesionala a angajatului, evident. Actul aditional este semnat de ambele parti cu buna credinta, angajatorul face dovada platii formarii profesionale, angajatul trebuia sa presteze activitate in lumina noilor competente castigate in timpul formarii profesionale.

Asa cum poate deja stiti, cheltuielile cu formarea profesionala se pot recupera direct proportional cu perioada de timp ramasa de la terminarea cursului si pana la valabilitatea actului aditional semnat intre parti.

In cazul nostru, daca angajatul pleaca imediat dupa terminarea cursului va plati toata suma. Asta pentru ca nu a apucat sa se amortizeze niciun pic din suma. Alta era situatia daca angajatul pleca dupa 1 an de la finalizarea cursului, va dati seama. Nu mai achita tot 2000 de euro din curs ci jumatate sau chiar nicio suma, in functie de perioada pe care ambele parti au negociat-o in contractul de formare profesionala.

Exemplu: partile au negociat ca timp de 2 ani de la finalizarea cursului, angajatul sa presteze activitate pentru angajator. Angajatul pleaca dupa 1 an si atunci are de platit doar 1000 de euro din 2000 de euro cat a costat cursul. Daca angajatul pleaca dupa 2 ani, nu mai plateste nimic.

Sper sa fie lamuritor exemplul meu cu privire la modul in care se amortizeaza cursurile de formare profesionala si cum se stabilesc sumele care se pot imputa salariatilor care au fost formati profesional si care demisioneaza inainte de termenul convenit de parti.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...