Codul muncii explicat: Contractul individual de munca se modifica numai prin acordul partilor?

Codul muncii este un text complex dar fiindca il citim zilnic si fiindca avem acces si la texte comentate si spete explicate, ajungem incet-incet sa il intelegem.

Astazi tratam un subiect extrem de interesant: modificarea contractului individual de munca se realizeaza numai prin acordul partilor?

Codul muncii spune clar urmatorul lucru: „Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai în cazurile si în conditiile prevazute de prezentul cod. Deci Codul muncii ne spune foarte clar ca exista si modificari unilaterale a contractului individual de munca si acestea au loc in conditiile impuse de legiuitor.

Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Mai sunt multe lucruri de spus pe aceasta tema. Sunt diverse situatii in care ne putem regasi si atunci prevederile codului muncii se pot interpreta diferit. Insa niciodata nu interpretam dupa ureche sau dupa cum ne convine, ci in spiritul prevederilor legale.

Asa se face ca exista si situatii in care un contract individual de munca se va modifica de catre angajator si fara acordul acestuia. Despre astfel de situatii aparte promit sa discutam intr-un articol atotcuprinzator si explicat pe intelesul tuturor cat de curand.

Sa avem succes in tot ce facem si minte limpede sa le descurcam pe toate!
Maria Nicutar
Legislatia Muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...