Legislatia muncii simplificata: Salariatul concediat renunta de bunavoie la preaviz

Renuntarea la drepturile ce ti se cuvin prin lege ramane un subiect de larg interes pentru toti profesionistii din legislatia muncii si managementul resurselor umane.

Dar tinem cont de faptul ca unde este lege nu poate fi tocmeala 🙂

Codul muncii spune ca „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”

Asadar, concluzionam destul de simplu faptul ca si daca ar vrea salariatii de bunavoie si nesiliti de nimeni sa renunte la preaviz, nu o pot face. La concediere, salariatii au dreptul la preaviz. Este un drept al lor. Li se cuvine in mod natural, din lege.

Dar ce pot face angajatorii este sa le dea liber platit salariatilor pe care ii concediaza pe durata preavizului. Se achita de obligatia de a acorda preaviz si scutesc in acelasi timp si salariatul sa se mai prezinte la lucru in perioada dificila dupa ce afla ca sunt concediati.

Mai tinem cont si de faptul ca salariatii concediati vor avea nevoie de timp sa isi gaseasca un loc nou de munca. De asemenea, mai tinem cont si de faptul ca atunci cand discutam despre concediere automat nu mai discutam despre cele mai bune relatii de munca. Este firesc, na!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...