Legislatia muncii simplificata: Salariatul concediat renunta de bunavoie la preaviz

Renuntarea la drepturile ce ti se cuvin prin lege ramane un subiect de larg interes pentru toti profesionistii din legislatia muncii si managementul resurselor umane.

Dar tinem cont de faptul ca unde este lege nu poate fi tocmeala 🙂

Codul muncii spune ca „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”

Asadar, concluzionam destul de simplu faptul ca si daca ar vrea salariatii de bunavoie si nesiliti de nimeni sa renunte la preaviz, nu o pot face. La concediere, salariatii au dreptul la preaviz. Este un drept al lor. Li se cuvine in mod natural, din lege.

Dar ce pot face angajatorii este sa le dea liber platit salariatilor pe care ii concediaza pe durata preavizului. Se achita de obligatia de a acorda preaviz si scutesc in acelasi timp si salariatul sa se mai prezinte la lucru in perioada dificila dupa ce afla ca sunt concediati.

Mai tinem cont si de faptul ca salariatii concediati vor avea nevoie de timp sa isi gaseasca un loc nou de munca. De asemenea, mai tinem cont si de faptul ca atunci cand discutam despre concediere automat nu mai discutam despre cele mai bune relatii de munca. Este firesc, na!

Sa fim sanatosi si sa avem minte limpede sa le descurcam pe toate!
Maria Nicutar
Legislatia Muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...