Salariatii cu CIM cu timp partial pot efectua ore suplimentare?

Legislatia muncii nu se invata pe de rost pentru ca nu trebuie, nu este necesar. Este foarte logica si are sens daca ai rabdare sa o parcurgi si mai ales daca ai alaturi de tine specialisti care sa ti-o explice.

La fel de logica este si incompatibilitatea dintre contractul de munca cu timp partial si efectuarea de ore suplimentare. Pur si simplu nu se pupa 🙂

Codul muncii spune clar ca nu se poate discuta despre ore suplimentare in cazul angajatilor cu timp partial. Deci daca aveti un salariat angajat cu CIM de 2 ore pe zi, nu veti putea apela la el pentru a sta peste program inca 2 ore. Asa spune legea.

Codul muncii mai spune faptul ca exista si o exceptie de la regula. Salariatul cu timp partial nu va efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forța majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Deci avem aceasta exceptie la care putem apela atunci cand solicitam unui salariat cu timp partial sa ramana peste program. Dar evident ca orice astfel de situatie trebuie motivata. Trebuie sa aveti argumente care sa va sustina decizia de a solicita ore suplimentare. Si daca situatiile exceptionale apar in mod constant, eu va recomand sa clarificati situatia cu angajatul, sa il angajati full-time si sa stati linistiti. E clar ca aveti nevoie de om!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...