Salariatii cu CIM cu timp partial pot efectua ore suplimentare?

Legislatia muncii nu se invata pe de rost pentru ca nu trebuie, nu este necesar. Este foarte logica si are sens daca ai rabdare sa o parcurgi si mai ales daca ai alaturi de tine specialisti care sa ti-o explice.

La fel de logica este si incompatibilitatea dintre contractul de munca cu timp partial si efectuarea de ore suplimentare. Pur si simplu nu se pupa 🙂

Codul muncii spune clar ca nu se poate discuta despre ore suplimentare in cazul angajatilor cu timp partial. Deci daca aveti un salariat angajat cu CIM de 2 ore pe zi, nu veti putea apela la el pentru a sta peste program inca 2 ore. Asa spune legea.

Codul muncii mai spune faptul ca exista si o exceptie de la regula. Salariatul cu timp partial nu va efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forța majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Deci avem aceasta exceptie la care putem apela atunci cand solicitam unui salariat cu timp partial sa ramana peste program. Dar evident ca orice astfel de situatie trebuie motivata. Trebuie sa aveti argumente care sa va sustina decizia de a solicita ore suplimentare. Si daca situatiile exceptionale apar in mod constant, eu va recomand sa clarificati situatia cu angajatul, sa il angajati full-time si sa stati linistiti. E clar ca aveti nevoie de om!

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...