Legislatia muncii explicata: Discriminarea directa si discriminarea indirecta

Ne place sa intelegem legislatia muncii pentru ca lucram cu ea. Suntem angajati cea mai mare parte dintre noi, cel putin intr-un anumit segment al vietii. Poate avem si momente in care suntem patroni. Atunci este si mai important sa cunoastem legislatia muncii ca sa putem sa actionam just fata de angajatii nostri. Deci orice ai face trebuie sa cunoastem legislatia muncii.

Si un capitol important din Codul muncii si din legislatia muncii ca tot unitar este cel reprezentat de discriminarea la locul de munca.

Ce este discriminarea si ce inseamna discriminare directa si discriminare indirecta?

Codul Muncii spune la Art. 5.
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.

(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

Iata, asadar, definitia din Codul muncii. V-o las aici asa cum este redata de legiuitor.

Varianta mea simplificata: discriminarea este orice actiune sau inactiune care pune un salariat mai prejos decat altul. Motivatia actiunii sau inactiunii respective este bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta samd.

Exemple de discriminare:
1. Dai salariu mai mare barbatilor decat femeilor desi fac acelasi lucru in companie.
2. Nu promovezi un salariat pe motivul ca este homosexual.
3. Nu cresti salariul unui angajat pentru ca este roman dar il cresti suedezului desi muncesc la fel.
4. Nu promovezi un salariat pentru ca este in varsta si promovezi pe altcineva mai tanar desi salariatul mai in varsta isi face treaba mai bine si are mai multe cunostinte decat cel tanar.

Mai ganditi-va si voi la alte exemple de discriminare. Nu putem sa nu spunem ca nu ar fi. Discriminarea isi face loc in companii mari, in multinationale, in firme mici. Trebuie doar sa intelegem ce inseamna si cum putem sa ii tinem piept.

Sanatate si mult succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
Legislatia Muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...