Compensarea in bani a concediului de odihna este permisa doar la incetarea contractului

Legislatia muncii va pasioneaza la fel cum ma pasioneaza si pe mine? O decizie inteleapta, dupa cum ar spune fosta mea sefa, o consiliera juridica careia ii voi multumi toata viata fiindca m-a introdus in aceasta materie. Caci de legislatia muncii vom avea nevoie tot timpul, indiferent ca suntem angajati sau angajatori 🙂 Intr-o zi va veti deschide o mica afacere iar legislatia muncii va deveni cel mai bun aliat al vostru, cel care va va scapa de numeroase sanctiuni si amenzi. Necunoasterea legislatiei nu se invoca fiindca este inutila.

Astazi discutam despre situatia in care salariatii vor banii in loc de zilele de concediu de odihna pe care nu le iau pana la finalul anului. Deci, cum ar veni, trec in anul urmator cu zile de CO neefectuate si vor suma de bani in locul zilelor.

Legea spune clar faptul ca: „Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”

Nu avem nicio exceptie de la aceasta regula, cel putin nu la ora actuala si nu din cate stiu eu. Corectati-ma daca gresesc.

In concluzie avem grija sa dam salariatilor zilele de CO care li se cuvin si daca nu le-au efectuat in anul in curs, le raportam anul viitor. Deci le adunam cu cele de anul viitor si le vor lua cat de curand este posibil, de comun acord 🙂

Nu, zilele de CO nu sunt transferabile in mod automat. In situatia in care, din motive obiective si foarte serioase, un angajat nu si-a putut efectua zilele de CO, acestea nu se pierd si nu se platesc in bani, ci se vor efectua. Conform legii, zilele de CO se efectueaza in anul in care se cuvin. Acum, desigur ca mai pot aparea situatii obiective si serioase cand zilele de CO nu se efectueaza la timp.

Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!

S-ar putea să-ți placă și...