7 retete culinare cu peste, retete sanatoase pentru copii

Da, copiii au nevoie si de peste din cand in cand. Va invit sa adaugati in meniul celor mici si peste, macar o data pe saptamana 🙂

Carnea de peste este sanatoasa pentru copii insa nu toate tipurile asa ca mare atentie la ce recomanda medicii si nutritionistii. Pestele reprezinta o sursa exceptionala de proteine, vitamine, minerale si substante nutritive care pot asigur dezvoltarea armonioasa a intregului organism.

Ce peste recomand pentru copii in mod special? Care specii sunt cele mai sanatoase? Care specii NU se vor folosi in alimentatia copiilor pentru ca sunt toxice? De la ce varsta introducem pestele? Ce retete culinare cu peste functioneaza de minune la copii?

Ce peste recomand pentru copii in mod special? Care specii sunt cele mai sanatoase?
Pastrav, sardine, salau, biban, sprot, hering, somon, platica, dorada, peste pescuit din salbaticie, din ape curate.

De la ce varsta introducem pestele?
Conform sfaturilor medicului pediatru. Exista copii care pot dezvolta alergie la peste. Nu aveti nimic de pierdut daca intrebati medicul inainte de a da copilului sa manance peste!

Care specii se vor folosi cu precautie in alimentatia copiilor pentru ca sunt potential toxice?
Rechin, peste spada, scrumbie, ton, macrou. Medicii atentioneaza asupra faptului ca aceste specii de peste pot contine mercur si alte metale grele. De altfel, nici in sarcina nu este permis consumul de rechin, peste spada, ton si macrou.

Iata 7 retete culinare sanatoase si rapide, cu peste:

Peste la cuptor cu legume asortate
Alegem un pastrav sau un somon file sau medalion. Se curata pestele bine, se lasa in apa rece timp de 10-15 minute si apoi se aseaza intr-un vas de sticla, portelan samd, gata sa intre la cuptor. Alaturi de peste punem rondele de morcov, cateva pastai de fasole verde si 10-15 cubulete de cartofi cruzi. Adaugam apa cat sa acopere pestele la un milimetru! Deci sa nu depaseasca mult. Adaugam si 2 lingurite mici de ulei de floarea soarelui (se gaseste ulei de floarea soarelui extravirgin la plafar, 10 lei un litru), oregano, busuioc, sare si alte condimente dorite. Lasam la cuptor pana cand carnea este facuta si legumele usor de patruns.

Sprot/ Salau la cuptor cu mamaliga si mujdei slab
Sprotul/ Salaul se curata bine si se lasa in apa rece minim 10-15 minute. Va ramane curat si cu un miros proaspat. Se aseaza fiecare peste unul langa celalalt, intr-un vas de sticla, portelan sau inox samd. Se adauga usor 2-3 cani de apa si 3-4 lingurite de ulei de floarea soarelui, sare, oregano, busuioc, cimbru.

Separat se face o mamaliga clasica, fara lapte in compozitie. Se face si un mujdei de usturoi cat mai slab, ca pentru copii. Sprotul/ Salaul se serveste cand apa aproape a scazut si este usor de rupt cu furculita. Preferabil este sa devina auriu!

Paste cu sos de rosii si peste fara oase
Pastele se fierb al dente si se scurg de apa. O pastram fiindca o vom folosi. Separat sotam rosii tocate marunt intr-o tigaie incapatoare, adaugand catei de usturoi, busuioc uscat, cimbru uscat, oregano uscat, sare, ulei de masline. Spre final adaugam si o cana de apa, lasam sa scada la foc mic si adaugam si peste fara oase, fileuri tocate marunt. In maxim 10 minute ar trebui sa avem un sos delicios de rosii cu paste. In acest sos adaugam pastele fierte si mai lasam cateva minute la foc mic.

Budinca de peste la cuptor
Sunt copii care nu adora deloc pestele, insa asta nu ar trebui sa ne opreasca din a incerca sa ii familiarizam cu un gust delicios si cu o carne destul de sanatoasa. Asa ca daca cel mic nu accepta pestele ca atare, puteti sa il introduceti „mascat”.

Budinca este o varianta. Se prepara un puree de cartofi si in el se paseaza si 2-3 bucatele de peste. Se adauga doar apa in care au fiert cartofii si sare, oregano si un catel mic de usturoi. Totul se paseaza, se da intr-o forma de portelan la cuptor maxim 10 minute si asta e tot. Budinca e geniala, un fel de varianta englezeasca de fish and chips, doar ca este super sanatoasa pentru ca nu implica prajeala.

Sprot la cuptor cu piure de cartofi sau cu mamaliga si usturoi
Sprotul sau hamsia se curata, se lasa in apa rece si apoi se lasa la scurs. Pestii se aseaza frumos intr-o tava de cuptor, se stropescu cu ulei si sare. Lasam la cuptor pana cand pestele este rumenit auriu. Serviti langa mamaliga si mujdei.

Peste cu orez indian
Folosesc in acest caz un mic file de somon. Il fierb in apa cu putina sare, la foc mic. Cand este gata, il voi incorpora intr-un orez indian extrem de simplu. Orezul se spala in mai multe ape. Se pune la fiert cu o lingura de curry nepicant si cu un praf de sare. Cand este gata, sting focul. In el adaug somonul curatat de oase si usor pasat cu furculita. Asta e tot. Orezul cu peste este un preparat deosebit de gustos si sanatos. Alaturi servesc obligatoriu o salata de sfecla sau o salata verde in care am stors jumatate de lamaie proaspata.

Salata de peste cu porumb, crutoane si salata verde
Caut pastrav proaspat sau chiar somon. Fierb pestele si curat toate oasele cu mare atentie. Adaug porumb boabe, salata verde taiata bucati mici, rosii, castraveti si la final de tot, cand servesc, crutoane puse separat. Fiecare isi pune cate crutoane doreste. Crutoanele le fac in casa, din paine taiata cuburi, la cuptor, asezonate cu oregano si busuioc. Salata se termina cu un pic de zeama de lamaie, o lingurita de ulei de floarea soarelui si un praf de oregano.

Pofta buna!

S-ar putea să-ți placă și...