Proteinele sunt de doua feluri: de origine animala si de origine vegetala. Cele de origine vegetala nu au intotdeauna toti aminoacizii esentiali in acelasi loc. Asta inseamna ca trebuie sa combini mai multe alimente ca sa obtii aminoacizii esentiali de care organismul are loc. Este si motivul pentru care painea merge de minune cu fasolea batuta sau salata de rosii merge bine cu pastele sau maslinele merg de minune cu painea samd 🙂
Care sunt sursele mele preferate de proteine de origine vegetala?
- Mazare
- Tofu
- Naut
Desigur, mai iubesc si apreciez mult de tot si semintele de in, semintele de chia, ovazul, quinoa (o pun in supe, tocanite si ciorbe) si nu numai.
Dar pe primul loc sunt mazarea, tofu si nautul. Sunt cele mai hranitoare, cele mai gustoase si extrem de usor de utilizat. Mazarea fierbe in 5 minute ( eu o las semi-cruda), nautul il iau direct din conserva si il fac humus, iar tofu il scot din cutie si il toc marunt in orice salata vreau 🙂
Tofu merge de minune la orice gustare 🙂
Tofu tocat si marinat in sos de soia 🙂 Il pun peste taitei de orez si in orice mancare asiatica.
Humus pe wasa cu salata de rosii si busuioc 🙂
Paste picante cu mazare si sos de rosii 🙂
Mazare fiarta rapid cu ceapa, ulei de masline, sare, piper si zeama de lamaie 🙂
Optiunile sunt numeroase si chiar nu putem spune ca nu avem de unde sa ne luam proteinele. Trebuie doar sa avem vointa sa reducem cantitatea de carne si sa o inlocuim cu hrana vie 🙂 Beneficiile sunt inestimabile! Pentru sanatatea inimii, pentru colesterol, pentru trigliceride, pentru ficat, pentru rinichi si nu numai.
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!