Ingredientul cheie din humus scade colesterolul, regleaza glicemia si ajuta digestia

Humusul este o pasta de naut pe care o iubim. O intindem pe paine si ne aduce aport mare de proteine, cam la fel de mult cat aduce si carnea, branza, ouale si alte alimente. Atat doar ca nautul previne bolile de inima, ajuta la tranzit si nu creste colesterolul. Dimpotriva, il scade.

Reteta de humus este simpla: nautul fiert se da la blender impreuna cu ulei de masline, tahini (pasta de susan), catel de usturoi, sare, piper, chimion, boia de ardei.

Boiaua de ardei este optionala. In naut mai puteti include patrunjel, busuioc, ce doriti.

Dar ce ne intereseaza pe noi astazi este sa descoperim cateva aspecte interesante despre ingredientul-cheie din humus, cel care da aroma humusului: chimionul.

Chimionul nu este chimen. Sunt lucruri digerite. Chimenul se pune peste saratele si are gust de anason.

Chimionul este un condiment specific oriental si este perfect pentru fripturi si humus.

Cateva aspecte cel putin interesante despre chimion:

  • poate scadea colesterolul rau, LDL
  • poate regla nivelul glicemiei
  • poate ajuta in cazurile de lipsa de fier
  • poate ajuta digestia, fiind un bun activator pentru enzime
  • poate anihila bacteriile din alimentele pe care le consumam
  • are antioxidanti care sunt implicati in lupta impotriva imbatranirii premature
  • poate ajuta la scaderea in greutate si in arderea grasimilor
  • poate scadea inflamatia din organism

Chimion este magic. Problema este ca nu toata lumea il sufera. Este ca si coriandrul, pe care nu toti il putem suporta. Unii mananca tone de coriandru fara sa strambe din nas si altii nici nu il pot suporta in preajma din cauza mirosului caracteristic.

Asa e si cu aceasta samanta curioasa, chimionul. Daca iti place, poti sa te consideri norocos. Fiindca are proprietati wow si nici nu trebuie sa consumi mult, ci un varf de cutit 😊

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...