Legislatia muncii: Perioada de proba constituie vechime in munca?

Explicam legislatia muncii si daca nu suntem juristi, si daca nu suntem experti in legislatia muncii. Unii dintre noi sunt specialisti in legislatia muncii si au studiat domeniul foarte mult timp.

Unii dintre noi au chiar o mega pasiune pentru tot ce inseamna legislatia muncii si se ocupa sa se tina la curent cu ce misca in acest domeniu.

Astazi tratam un subiect important de legislatia muncii: Perioada de proba constituie sau nu vechime in munca?

Da, perioada de proba constituie vechime in munca. Este o regula pe care Codul Muncii o contine si noi trebuie sa o aplicam ca atare.

Angajatorul achita salariul integral pentru perioada de proba si are incheiat un contract de munca cu salariatul pe care il tine in perioada de proba.

Si toata perioada de proba va constitui vechime in munca. Atat cat va fi de lunga. Fiindca stim ca perioada de proba se poate intinde pe o perioada de timp acceptata de parti.

Ce vreau sa spun cu asta?

Codul muncii, Art. 31, alineatul (3): Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, atat cat va dura perioada de proba (poate sa dureze si 2 zile daca partile nu se inteleg), aceasta perioada va constitui vechime in munca.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...