Intreaba nutritionistul: Am voie sa beau apa in timpul mesei?

Apa bauta in timpul mesei este cu dus si intors. Sunt specialisti in nutritie care recomanda un pahar de apa inainte de masa si altii care il recomanda la cel putin 30 de minute dupa masa. Ideile sunt impartite iar adevarul se afla intotdeauna la mijloc. Tinem cont de faptul ca fiecare organism este unic si functioneaza in felul sau specific.

Apa bauta in timpul mesei nu face decat sa ocupe volum in stomac. E ca si cum ai turna inca un polonic de apa in castronul cu ciorba. Tot mancare este doar ca ai alt volum de consumat. Asta inseamna ca ajungem mai rapid la senzatia de satietate dar aceasta senzatie nu va dura chiar atat de mult cat ne-am dori pentru ca nu ne-am luat cantitatea necesara de fibre, proteine si glucide din masa consumata. Am inlocuit cateva guri de mancare cu apa.

Cu putin control putem sa ajungem la urmatoarea masa principala. Insa este important sa retinem faptul ca restrictia calorica nu trebuie sa se transforme in carenta de vitamine si minerale.

Mai sunt specialisti in nutritie care spun ca apa consumata in timpul mesei poate deranja digestia insa exista si alte voci care argumenteaza contra acestei idei.

Recomandarea mea este sa va ascultati si organismul si sa stabiliti cum va simtiti in momentul in care mancati si beti apa in timpul mesei. Evident ca totul depinde si de ce alimente consumati, astfel incat procentul de sare va influenta mult acest aspect. Eu nu ma feresc sa pun o carafa mare de apa si pahare pe masa cand mancam.

Dar important este sa tinem cont si de aceste reguli:

  • fara apa rece fiindca afecteaza sistemul digestiv
  • fara lichide prea fierbinti, din acelasi motiv
  • fara apa consumata in exces

Daca mestecam bine mancarea si daca nu consumam apa in exces, digestia ar trebui sa functioneze perfect.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...