Cum evitam gustarile nesanatoase in familia noastra?

Rolul unui parinte este sa indrume, sa ofere sfaturi si sa imprime un pattern in modul de comportament si in modul de alimentatie. Asta la o prima strigare, de departe. Sunt extrem de multe roluri pe care parintele le are in familie dar astazi discutam putin despre modul de a se alimenta pe care copiii il invata in familie. Nu de alta dar avem atatea boli in comun cu parintii si cu bunicii nostri pentru ca „dietele” sunt facute in familie si lasate mostenire.

Partea cea mai dificila in modul de alimentatie este cand ai copii care vad in dreapta si in stanga toate porcariile alimentare din lume. Chipsuri, dulciuri, batoane, bomboane, jeleuri si puteti voi sa continuati cu ce mai cer odraslele voastre. Si ale mele vor aceleasi prostii hipercalorice, stati linistiti. Nu exista copil care sa nu vrea prostioare.

Solutia mea este urmatoarea: Keep them busy, adica tine-i ocupati. Cu alte cuvinte, tine-le stomacul ocupat cu mancare sanatoasa ca sa nu simta nevoia de ceva dulce.

Copiii cel dulciuri cand le este foame. Si daca nu au fost deja asezati la masa, vor incepe sa insiste sa le dai dulciuri. Asa facem si noi, e treaba verificata. Mergem catre porcarii alimentare atunci cand ne este foame. De aceea este asa de important sa ai un plan de mese batut in cuie.

Deci asigurati-va ca cei mici au 3 mese principale si 2 gustari, daca pediatrul nu va spune altceva. 

Mic dejun
Gustare
Pranz
Gustare
Cina

Evident, inca o solutie extrem de buna este sa nu cumparati prostioare ca sa nu le aiba cei mici la vedere si la indemana. Daca vrei sa nu manance parizer, nu il cumpara de la bun inceput. Nu tine in casa nimic din ce nu vrei ca cei mici sa consume. Vor vedea la prieteni si colegi dar le poti explica de ce nu le cumperi acel aliment si le cumperi un inlocuitor mai sanatos. Parizerul se poate schimba cu somon afumat sau cu sunca de curcan.

Evident, la copii nu recomand sa sariti peste nicio masa. Si in niciun caz nu le taiati din calorii dupa ureche. Daca aveti nevoie de ajutor pe partea de alimentatie este indicat sa mergeti la un nutritionist specializat pe alimentatia copiilor. Este singurul in masura sa va spuna cat sa taiati, ce sa taiati, ce alimente sa pastrati si in ce proportii.

Cina ar trebui sa fie usoara si servita pe la 19:00 – 20:00, in conditiile in care ii culcati pe la 21:00 – 22:00. 

Nu recomand urmatoarele alimente pentru copii: porc, alcool, potentiatori de aroma, sare si zahar in exces, untura, fast-food, dulciuri din comert.

Daca totusi vreti sa le dati si un burger din cand in cand, sa fie doar din cand in cand, nu saptamanal. Fiindca devine o parte dintr-un pattern care se va augumenta in timp si veti descoperi ca aduce cu sine alte surprize.

Atat pentru azi pe partea de sfaturi de alimentatie pentru copii. Dar promit sa mai revin cu si mai multe articole de acest fel pentru ca ne ajuta pe toti. Copiii nostri merita sa fie sanatosi si fericiti si apoi mai vedem noi. Esentiale sunt sanatatea, securitatea si iubirea.

Va salut cu drag si va doresc tot binele din lume!

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...