Dictionar de legislatia muncii: Act aditional la contractul individual de munca

Dictionarul de legislatia muncii este esential oricarui practician din domeniu, indiferent ca este HR Admin, Generalist HR, inspector resurse umane samd. Trebuie sa cunoastem termenii cu care lucram zi de zi si sa ii stapanim fiindca de maniera in care respectam legislatia muncii depind salariatii pe care ii reprezentam si compania pe care o putem conduce catre progres dpdv al managementului resurselor umane.

Astazi definim actul aditional la CIM. Numele spune faptul ca este un act care face o aditie, o adaugire. Asta inseamna o completare sau chiar o modificare.

Asadar, ce este actul aditional la un contract individual de munca? Este un document prin care se modifica sau se completeaza contractul individual de munca.

Este un document scris, evident.

Este un document care va fi semnat de ambele parti, angajat si angajator. Asa se stabileste acordul comun, prin semnatura, nu prin acord verbal.

Nu este permisa reglarea unor aspecte nelegale in cadrul unui act aditional la CIM. Adica faptul ca unii angajatori pun bazaconii in actele aditionale si se gandesc la faptul ca semnarea salariatului ii exonereaza pe orice problema viitoare. Mare atentie la ce scrieti in actele aditionale fiindca faptul ca am acord bilateral nu inseamna ca legalizam o prostie.

Exemplu: Angajatorul doreste un act aditional prin care sa transforme in contract de munca pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata. Nu, evident, nu e legal. Chiar daca salariatul semneaza, tot nu face un act legal. Renuntarea la drepturile conferite de lege nu este posibila.

Sa fim sanatosi si sa ne auzim cu bine!

PS: Dictionarul de legislatia muncii continua sa fie populat cu noi termeni de legislatia muncii. Stati aproape si nu uitati sa imi spuneti pe LinkedIn daca sunt anumite teme de legislatia muncii pe care doriti sa le regasiti pe blogul meu. Nu sunt experta dar s-ar putea sa facem impreuna indeajuns de multa lumina pe multe aspecte de legislatia muncii si managementul resurselor umane.

S-ar putea să-ți placă și...