Shlishkes sau nudli, un desert genial de simplu si modest

Shlishkes este varianta evreiasca a retetei de nudli. Nu stiu cine a venit prima data cu aceasta idee culinara dar este geniala. Nudli este varianta ungureasca, sper sa nu ma insel. Ideea este ca ideea de a combina paste cu pesmet este regasita in mai multe gastronomii. Nu ne intereseaza cine a fost primul popor care a descoperit aceasta idee culinara. Pe noi ne intereseaza sa o reproducem si sa ne bucuram de gustul ei.

Shlishkes/ Nudli este o reteta simpla si modesta. Este considerata o mancare de om din popor. Deci nu se servea la curtile regelui si reginei, daca voiati cumva sa ma intrebati si asta. Stiu ca sunt persoane pasionate de retete vechi si aici exista doua categorii: retete vechi din popor si retete vechi de soi nobil, regal. Pe mine ma intereseaza primele, din categoria populimii si cred sincer de tot ca sunt mai gustoase si mai sanatoase decat cele care se serveau la curtile regale.

Shlishkes/ Nudli se refera la bucatele de coca fiarta si apoi tavalite prin pesmet cu zahar. Pesmetul se rumeneste separat, intr-o tigaie. Coca folosita este un amestec de piure de cartof cu faina. Se framanta un aluat moale, modelabil si se obtin suluri lungi care se taie in bucatele mici, ca niste gogoloaie. Acestea se fierb si apoi se tavalesc prin pesmet rumenit, amestecat cu zahar si scortisoara. Vom vedea astazi cum facem sa realizam aceasta mancare delicioasa chiar daca nu vrem sa facem coca de faina cu cartof fiert.

Lista mea de ingrediente pentru Shlishkes/ Nudli in varianta simplificata:

  • 300 g paste de grau dur
  • 300 g pesmet
  • 6 linguri zahar brun sau alb
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 5 linguri ulei

Mod de preparare pentru Shlishkes / Nudli:

  1. Fierbem pastele al dente. Le strecuram si nu le clatim.
  2. Intr-o tigaie incapatoare punem pesmetul la foc mic. Il lasam sa se rumeneasca putin. Se va face auriu. Amestecam mereu.
  3. Stingem focul cand pesmetul este auriu. Adaugam uleiul, zaharul, zaharul vanilat, scortisoara. Amestecam.
  4. Pastele fierbe si scurse se vor adauga in tigaia cu pesmet aromat.
  5. Amestecam totul bine si servim.

Da, este un desert fiindca are zahar. Dar credeti-ma ca este unul extrem de sanatos cat timp nu exageram cu zaharul, cat timp nu fierbem paste in cantitate industriala, cat timp folosim paste de grau dur si nu din faina alba etc.

Cu masura, orice desert este permis. Si este deosebit de satios. Shlishkes/ nudli se fac perfect cand folosim coca din faina si cartof fiert insa puteti sa faceti acelasi lucru cu gnocchi deja preparati, daca stiti ca ii gasiti la magazin.

Evident, folositi paste daca nu aveti gnocchi si nici nu va incumetati sa pregatiti coca traditionala cu cartofi fierti. Nu vreau sa stric reteta traditionala dar pastele de grau dur sunt, probabil, cea mai simpla varianta pentru acest desert minunat.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...