3 carti de retete culinare evreiesti vechi si moderne

Iubim bucataria altor popoare. Unii dintre noi au radacini indepartate. Iar altii doar adora sa incerce mancaruri noi. Si adevarul este ca ar fi pacat sa trecem prin viata fara sa cunoastem retetele culinare ale altor popoare, mai ales cand unele mancaruri sunt pur si simplu geniale.

Astazi descoperim 3 carti de retete culinare evreiesti, colectii minunate de mancaruri traditionale si retete mai moderne. Le iubesc pe toate 3 si am de gand sa imi mai cumpar si altele.

Iata cele 3 carti pe care eu le am in biblioteca si din care ma inspir uneori pentru a realiza retete culinare minunate:

Modern Jewish Cooking – de Leah Cohen – super geniala cartea si v-o recomand cu drag chiar daca nu gatiti evreieste in mod habitual. Nici eu nu pot sa ma laud cu asemenea indeletniciri, eu gatind romaneste in 90% din timp. Dar mai incerc si mancaruri noi, recunosc. Iar mancarurile evreiesti sunt absolut geniale!

Jerusalem, de Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi. Sigur ii stiti pe cei doi bucatari, mai ales pe Yotam Ottolenghi fiindca apare tot timpul la TV, in diverse emisiuni culinare. Retetele lor sunt geniale! Impreuna imbina mai multe tipuri de gastronomii, cam tot ce se gaseste acum in Ierusalim. Este un amestec de bucatarie evreiasca, bucatarie araba, tunisiana, siriana, palestiniana, iraniana, marocana si nu numai. Este ceva total diferit de ce ati mancat pana acum.

Yiddish Cuisine, de Florence Kahn. Este cea mai frumoasa carte de retete culinare din viata mea. Are cele mai frumoase poze si amintiri deosebite din viata autoarei. Florence Kahn este evreica si traieste in Franta, in celebrul cartier Le Marais. Are un butic in care inca mai gatesc ca pe vremuri. Si ce povesti minunate are!

Falafel, Humus, Shakshuka, Cholent, Hering murat, Kugel, Shuba, Borscht, Hamantaschen, Challah, Strudel, Bagel, ficatei tocati, Tzimes, Kreplach, Burek, Lekach, Rugelach, Sufganyiot, Blintzes … Si lista continua cu tot felul de retete, care mai de care mai diferite sau mai asemanatoare cu retetele romanesti si cele orientale.

Fiecare carte spune o poveste. Si fiecare poveste spusa bine are farmecul ei. Unii autori te duc cu ei in lumea lor minunata. Iar retetele evreiesti sunt pur si simplu unice.

Va invit sa va imbogatiti bagajul de retete culinare cu noi idei. Voi mai posta si alte articole in care va voi impartasi retete culinare din alte tari si de pe alte meleaguri minunate!

Sanatate maxima si succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...