Rutina zilnica: 12 obiceiuri zilnice pentru o viata sanatoasa

Rutina zilnica inseamna tot ce facem on a daily basis, adica zi de zi, fara oprire, fara exceptie. Iar motivele pentru a mentine o rutina zilnica sunt din ce in ce mai des expuse de specialisti si experti in psihologie. Obiceiurile zilnice ne influenteaza viata.

Si desi la inceput pot fi actiuni pe care le intreprindem fiindca asa ne propunem, la un moment dat vor veni din reflex. Le vom face pe pilot automat. Hardwire-ing este procesul despre care vorbim. Circuitele din creier se intaresc daca repetam un anumit proces din nou si din nou. Apoi intra in reflex.

Iata care sunt cele 12 obiceiuri zilnice pe care noi le realizam zilnic pentru o viata mai sanatoasa:

 1. Dormim minim 7-8 ore. Este ca si cum te-ai asigura ca ziua urmatoare va decurge bine. Somnul este esential. Si trebuie sa fie somn de calitate, deci fara stiri si filme violente inainte de a va baga in pat.
 2. Bem apa cu lamaie sau apa plata simpla cand ne trezim. Este ca atunci cand te trezesti si automat simti nevoia sa faci un dus si sa te speli pe fata cu apa curata. Asa este nevoie de apa si in interiorul organismului. Organele au nevoie de apa cel mai mult.
 3. Bem o cafea sau un ceai la inceputul zilei. Fiecare stie cum isi incepe ziua. Poate fi rooibos, ceai de fructe de padure, cafea simpla sau cu zahar. O bautura calda este un act de grija pentru organism.
 4. Citim cateva pagini dintr-o carte, articole bune, pagini web cu informatii interesante. Creierul are nevoie de hrana la fel ca si sistemul digestiv.
 5. Mancam o salata pe zi, minim. Voi alegeti ingredientele si marimea salatei. Este doza de vitamine, minerale, antioxidanti si apa vie de care organismul are nevoie.
 6. Mancam un fruct pe zi, la alegere. Fructele sunt hrana pentru corp si minte. Minim 1 fruct pe zi.
 7. Mergem pe jos minim 30 de minute, in drum spre serviciu, in drum spre casa, la o plimbare lejera.
 8. Ascultam muzica buna, care ne relaxeaza, macar o melodie pe zi. Jazz, blues, gospel, salsa, fiecare stie ce vibratii pozitive primeste de la muzica.
 9. Mancam cand suntem calmi si intr-o atmosfera calduroasa. Ideal ar fi sa mancam la masa cu cei dragi dar daca sunteti solo, nu e bai. Puneti masa frumos, asezati-va farfuria si paharul pe masa, gatiti cu drag. Asta conteaza.
 10. Invatam sa apreciem si lucrurile marunte pentru ca mai multe lucruri pozitive sa apara in viata noastra. Tineti un jurnal sau treceti in revista cateva lucruri pentru care sunteti recunoscatori. Eu fac asta de obicei in drum spre serviciu. Am 30 de minute de mers asa ca am timp.
 11. Facem ordine in casa si la birou. Poate aveti menajere, nu stiu. Dar chiar si asa, actul de a face ordine este esential pentru minte si echilibru emotional. Ordinea din spatiul fizic se revede in ordinea mentala. 5 minute de ordine si curatenie pot face minuni.
 12. Udam plantele si le ingrijim. 2 minute pot fi suficiente pentru a uda si ingriji plantele dintr-un apartament si de la locul de munca. Eu am 3-4 plantute la birou si acasa am cam 15-20 de plante minunate. Este o placere sa le ingrijesc. Este ca si cum as avea o gradina.

Evident, acestea sunt obiceiurile mele zilnice si sper sa va inspire. Voi poate nu va gasiti bucuria si energia pozitiva udand plante. Poate trebuie sa trageti de fiare ca sa va simtiti bine. Sau poate trebuie sa va auziti la telefon cu cineva drag, sa va vedeti cu prietenii, sa iesiti in oras sau sa dansati macar 10 minute pe zi. Fiecare stie ce anume il activeaza intr-un mod absolut minunat 😊

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

S-ar putea să-ți placă și...