Legislatia muncii explicata: Mustrarea verbala reprezinta sanctiune disciplinara?

Va spuneam zilele trecute ca un subiect interesant de legislatia muncii este cel referitor la sanctiunile disciplinare pe care angajatorii le pot dispune. Nici nu va imaginati ce originalitate au unii cu privire la ce sanctiuni disciplinare ar dispune… Bine ca avem legislatia muncii care ne spune in ce limite sa ne incadram.

Asa cum v-am obisnuit, zilnic sau aproape zilnic, voi posta articole de legislatia muncii pe intelesul tuturor. Sunt mici pilule de informatii esentiale pentru cei care lucreaza in domeniu, pentru incepatori, pentru angajati si pentru angajatori care vor sa inteleaga legislatia muncii simplificata, in forma cat mai simpla.

Asadar, astazi discutam si despre mustrarea verbala, pe care multi angajatori o folosesc in loc de avertisment scris. Ei bine, nu va obliga nimeni sa dati avertismente scrise angajatilor dvs. Dar nici nu puteti folosi mustrarea verbala in loc de avertisment scris. Sunt doua lucruri diferite. Si trebuie tratate ca atare daca ne dorim sa respectam legislatia muncii asa cum trebuie, ca la carte.

Sa ne lamurim putintel.

Codul muncii spune ca avem anumite optiuni de sanctiuni disciplinare. Intre ele, cea mai simpla si mai putin dureroasa ar fi avertismentul scris. Cea mai dificila este concedierea disciplinara. Intre aceste doua sanctiuni disciplinare mai sunt si altele, respectiv retrogradare si reducerea salariului.

Ei bine, mustrarea verbala nu se regaseste in optiunile pe care le avem si in consecinta, nu o vom folosi ca sanctiune disciplinara. Este o simpla mustrare verbala si trebuie tratata ca atare. Are si ea importanta ei, adevarat. Eu cred ca salariatii nostri sunt intotdeauna oameni cu care poti discuta. Altfel, nu stiu daca nu ar trebui sa ne intrebam cine i-a adus in companie si cine i-a angajat…

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...