Scurt ghid despre cum sa faci fata anxietatii si sa duci o viata minunata

Nu exista persoana care sa nu fi avut parte de anxietate. Unii dintre noi au episoade rare, slava cerului. Mai sunt si altii care se lupta cu episoade dese si chiar si atacuri de panica. Atacul de panica vine in mod subit si ataca rapid. Dupa primul atac de panica esti mai pregatit sa faci fata unui al doilea astfel de episod neplacut.

Astazi vreau sa vorbim putin despre anxietate fiindca multa lume se loveste de aceasta problema si cred ca ar trebui sa fim invatati inca din scoala primara cum sa facem fata acestor episoade care ne pot face viata un calvar. Nu stiu cum sunteti voi crescuti, insa la mine in familie nu s-au purtat astfel de discutii ce tin de igiena mentala si emotionala, psihologica. Ar fi fost minunat.

Anxietatea reprezinta modul in care creierul nostru parcurge anumite trasee ale gandirii in asa mod incat ne inspaimantam singuri. Ne imaginam ca o sa ajungem in strada, ca o sa fim faliti, ca o sa ne pierdem copiii la supermarket, ca nu vom reusi sa facem nimic in viata, ca ne vom pierde partenerul de viata samd. Nu stiu ce anxietati aveti voi. Fiecare le stie pe ale sale.

Dar va pot asigura ca viata cu anxietate poate functiona daca stim sa tinem sub control sentimentele negative care se strecoara adesea in sufletul nostru. Trebuie sa le spui stop din prima clipa in care simti ca se infiripa. Le spui stop, iti privesti frica in ochi si decizi daca este o frica justificata sau nu.

Daca frica este justificata, adica este reala, nu o mai lasi sa se augumenteze si sa devina anxietate, adica stare de frica care se manifesta pe parcursul unei anumite perioade de timp. In schimb, te focusezi pe solutie. Ce solutii ai ca sa elimini frica pe care o tot observi revenind.

Sa zicem ca iti este frica ca nu vei ajunge la un liceu bun si vei ajunge repetent. Dau exemplul unui elev din generala. In primul rand stabilesti cine ti-a inoculat teama unui astfel de scenariu si apoi iti evaluezi situatia scoala. Este chiar asa de grav? Daca esti intr-adevar in situatia de a ramane repetent, trebuie sa pui mana pe carte. Nu mai baga sub pres grijile si temerile. Adreseaza-le si vei vedea ca anxietatea va disparea. Grijile dispar atunci cand ne ocupam de solutii.

Am dat doar un exemplu banal de anxietate cu care se lupta multi elevi. Si unii au note chiar bune, poate foarte bune. Si in cazul lor anxietatile de acest gen nu au loc in viata lor. Trebuie sa le adreseze direct, sa le priveasca fara teama, sa slabileasca faptul ca sunt absurde. Si sa mearga mai departe mai puternici decat au fost vreodata.

In viata noastra de adulti avem parte de tot felul de anxietati. Ne pierdem locurile de munca, ne pierdem economiile, ne pierdem iubitii, ne insala partenerul de viata, ne imbolnavim… Aveti mare grija sa nu aveti in anturaj oameni care sa va insufle griji si anxietati, oameni negativisti, oameni posaci, invidiosi, cu energie negativa. Problema poate fi si de aici.

Remedii naturiste pentru anxietati diverse: un ceai, respirati incet si adanc, profund, faceti yoga, discutati cu un prieten, mergeti la psiholog, tineti un jurnal, radeti din cand in cand de grijile voastre, caricaturizati-le daca puteti, vizualizati-va puternici si stapani pe emotiile voastre, calatoriti, ocupati-va de un hobby, vedeti un film de comedie, faceti o plimbare in parc, gatiti o mancare buna, faceti sport, cumparati-va o carte buna sau un buchet de flori 🙂

Micile schimbari pot avea efecte minunate!

Sa fiti sanatosi si sa aveti succes maxim in absolut tot ce va propuneti!

S-ar putea să-ți placă și...