Legislatia muncii A-Z: Demisia fortata si demisia in alb

Legislatia muncii nu este deloc simpla, nici pentru angajatori, nici pentru angajati, nici pentru specialistii in legislatia muncii. Insa exista si anumite aspecte ce tin de legislatia muncii si sunt super simple si de bun simt.

Spre exemplu, stim cu totii ce este o demisie in alb si de ce nu avem voie sa solicitam sau sa se puna vreodata problema de asa ceva. Demisia in alb este o hartie in care avem instiintarea salariatului ca demisioneaza, cu semnatura. Data se pune cand doreste angajatorul… Este o treaba ilegala, stim cu totii si nu are rost sa o mai discutam.

Apoi mai exista si cererea de demisie, din partea angajatorului. Il prinde pe angajat cu vreo prostie facuta si ii spune: Dom’le, tu de azi nu mai lucrezi aici. Scrie-ti demisia.

Nici asta nu este corect. Angajatorul care trebuie concediat disciplinar trebuie concediat disciplinar. Si cel care nu corespunde profesional trebuie concediat pentru necorespundere profesionala. Samd.

Demisia trebuie sa reprezinte vointa unilaterala a angajatului de a inceta raporturile de munca. Demisia nu trebuie ceruta, fortata, conditionata, smulsa cu santaj samd. Omul isi da demisia cand nu isi mai doreste sa lucreze cu noi. Si noi il concediem cand nu mai dorim sa lucram cu el si avem si temei legal.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...