Legislatia muncii simplificata: Incetarea de drept intervine si daca avem contractul de munca suspendat

Incetarea de drept intervine si daca avem contractul de munca suspendat. Vom stabili la ce se refera acest lucru in cadrul unui nou articol ce explica legislatia muncii in mod simplificat.

Incetarea de drept a unui contract de munca poate imbraca mai multe forme. Aceste situatii in care un contract de munca inceteaza de drept sunt delimitate in codul muncii.

Sa luam un exemplu de incetare de drept a unui contract de munca: Incetarea la finalul duratei determinate pe care a fost incheiat.

Sa spunem ca avem un CIM incheiat pe durata determinata de 6 luni. Daca nu se depun eforturi pentru ca acest contract sa fie prelungit sau sa fie transformat in CIM pe durata nedeterminata (curge forever), atunci el va inceta de drept la finalul celor 6 luni de la incheiere.

Ei bine, ce facem noi daca acest contract este suspendat si ajunge la cele 6 luni. Nu mai inceteaza? Asteptam sa treaba suspendarea si apoi incetam? Se amana incetarea cu perioada suspendarii?

In niciun caz, dragilor! Contractul inceteaza de drept acolo unde se finalizeaza perioada pentru care a fost incheiat, chiar daca respectivul contract este suspendat.

Concediul medical este un motiv de suspendare a contractului de munca. Raporturile nu pot exista in concediul medical.

Deci daca un salariat are CIM pe durata determinata de 6 luni si in apropierea acestui termen intra in concediu medical, nu inseamna ca angajatorul nu ii mai poate opera incetarea de drept a contractului. Dimpotriva, totul se realizeaza 100% legal, indiferent de motivul concediului medical.

Evident, nimic nu il opreste pe angajator sa ii prelungeasca perioada pe care se incheie un nou contract de munca pe durata determinata sau si mai bine, sa incheie CIM pe durata nedeterminata cu salariatul aflat in concediu medical sau care are contractul de munca suspendat pentru o alta situatie acceptabila.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem si in legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...