Legislatia muncii explicata: Ce se intampla daca nu esti de acord cu incetarea contractului cu acordul partilor?

Legislatia muncii simplificata si explicata pe intelesul tuturor reprezinta una dintre zonele importante ale blogului meu. Pe langa faptul ca sunt mama, blogger, scriitoare si fotograf, mai sunt si pasionata de legislatia muncii. Si nu este ceva flu flu. Am 5 cursuri de specializare in legislatia muncii, cursuri facute cu traineri excelenti din domeniu.

Peste aceste cursuri mai am vreo 7 ani de experienta in domeniu si se poate spune ca am crescut pe langa avocati si consilieri juridici specializati pe dreptul muncii. Deci pasiunea mea pentru legislatia muncii este sustinuta de experienta serioasa.

Lasand la o parte descrierea mea, haideti sa vedem ce se intampla daca nu esti de acord, in calitate de salariat, cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor?

Ei bine, asa cum bine stim, legislatia muncii spune ca un contract de munca poate inceta in 4 moduri:

  1. De drept
  2. Cu acordul partilor
  3. Prin concediere
  4. Prin demisie.

Ei bine, daca angajatorul vine la tine cu o decizie de incetare a contractului de munca cu acordul partilor, ai 2 optiuni: Fie esti de acord si atunci contractul de munca va inceta la termenul agreat. Fie, nu esti de acord si iti fortezi angajatorul sa iti inceteze contractul prin concediere. Sau nu. Nu stim ce va face angajatorul.

Mare atentie ca motivele de concediere nu sunt chiar asa luate de pe gard, care ne convine in functie de ziua in care suntem si dispozitia noastra sufleteasca. Deci nu putem fi concediati aleatoriu, cu ce motiv ii trasneste angajatorului sa scoata pe masa de discutie. Trebuie sa aiba motive clare, dovezi, explicatii si sa respecte anumiti pasi si anumite proceduri. Concedierea este treaba dificila.

In orice caz, nimeni si absolut nimeni nu ne poate obliga sa fim de acord  cu o incetare cu acordul partilor. Dupa cum ii spune si numele, incetarea cu acordul partilor are nevoie de acordul partilor 🙂 Acordul nu se smulge, nu se solicita cu santaj, nu se forteaza, nu se conditioneaza cu diverse tranzactii.

Am mai auzit eu de cereri de incetare a contractului de munca si la schimb se oferea plata salariului pentru munca deja efectuata… Urat. Nu spun ca toti salariatii sunt sfinti. Doar spun ca legislatia muncii trebuie si ea respectata asa cum a vrut legiuitorul sa facem.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...