Legislatia muncii explicata: Salariatii care demisioneaza pierd dreptul la somaj

Revenim la sfaturile de legislatia muncii cu care cred ca deja v-ati obisnuit. Discutam mici bucatele din Codul muncii si din legile care armonizeaza codul muncii in vederea intelegerii regulilor esentiale de legislatia muncii.

Astazi stabilim o regula importanta, referitoare la somaj si demisie. Sunt doua concepte incompatibile, din pacate.

Concret, daca demisionezi, nu mai poti beneficia de dreptul la somaj. Acest lucru reiese din legislatia muncii si este destul de cunoscut in randul angajatilor si angajatorilor. Majoritatea lumii stie ca daca demisionezi nu mai poti aplica pentru ajutor de somaj.

Va amintesc si cateva aspecte esentiale despre demisie. 

  • Demisia nu trebuie neaparat motivata. Salariatul nu este obligat sa spuna de ce demisioneaza, cu toate ca ar fi fair.
  • Dupa demisie, curge termenul de preaviz si in aceasta perioada angajatul trebuie sa isi continue activitatea iar angajatorul trebuie sa isi achite obligatiile ce revin din contractul de munca.
  • Angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz 🙂

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...