Contractul de munca poate fi modificat unilateral de catre angajator

Da, contractul de munca poate fi modificat unilateral de catre angajator. Insa doar in anumite conditii. NU exista decat cateva situatii aparte in care angajatorul are voie sa modifice contractul de munca la unui salariat fara acordul acestuia.

Unilateral inseamna ca se face dintr-o decizie care nu tine cont de parerea celuilalt. Adica asa cum fac uneori sotiile cand modifica in mod unilateral culoarea tapetului din sufragerie :)) Nu tinem intotdeauna cont de parerea celorlalti.

Asa face si angajatorul uneori. Nu tine cont de decizia salariatului cand ii modifica anumite aspecte din contractul de munca.

Spre exemplu, sa vedem o situatia in care un asemenea scenariu chiar ar putea sa aiba loc 🙂

Diana este lucratoare intr-o fabrica de vopseluri. Si este chiar in zona in care exista risc de inhalare de vapori toxici. Evident ca ar trebui ca orice sarcina sa fie planificata (macar in viata noastra ideala) si ar trebui ca salariata sa fie extrasa din acest mediu cu mult inainte de a ramane insarcinata.

Si daca totusi acest lucru nu a fost posibil si salariata anunta ca este insarcinata? Ei bine, din momentul in care anunta ca este insarcinata, chiar din acea zi, fara nicio intarziere, sa fie extrasa din acel mediu si sa i se ofere un loc de munca intr-un mediu fara niciun risc pentru sanatatea ei si a fatului.

Deci, va avea loc o modificare unilaterala a contractului de munca, fara acordul salariatei, fiindca nici nu mai este necesar sa fie de acord sau nu.

Evident ca angajatorul in acest caz va tine cont de legislatia de securitatea muncii. Securitatea si sanatatea muncii se pliaza pe legi extrem de serioase si care trebuie pastrate cu sfiintenie.

Asadar, iata cum are loc o modificare unilaterala a contractului de munca. In acest fel, salariata va avea asigurata securitatea si sanatatea in munca, fie ca isi doreste sau nu aceasta modificare.

Evident ca orice modificare a contractului de munca, in acest context aparte, trebuie sa fie in avantajul salariatei. Sa spunem ca in uzina respectiva avea o anumita pozitie si ca modificarea contractului de munca va necesita si modificarea pozitiei ocupate. Evident ca se vor lua toate masurile pentru ca noua pozitie sa nu fie inferioara celei anterior detinute.

Se gasesc solutii. Omenie sa fie. Si grija pentru securitate si sanatate in munca.

O zi minunata si succes in tot ceea ce va propuneti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

S-ar putea să-ți placă și...