Legislatia muncii explicata: Tratamentul salariatilor pe motiv de apartenenta la sindicat este discriminare

Discriminarea este de multe tipuri si intra in numeroase discutii, din ce in ce mai des. Discriminarea poate fi directa si indirecta, la o prima strigare. Apoi incepem sa stabilim si motivele posibile de discriminare. Azi discutam despre unul dintre ele.

Faptul ca un salariat va fi tratat diferit pe baza motivului ca este parte sau nu din sindicat, poate fi considerata o discriminare. Apartenenta la sindicat nu este o obligatie pentru absolut niciun salariat, din orice categorie ar fi acesta.

Codul muncii spune faptul ca: „Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.”

Tinem cont ca reprezinta discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute mai sus, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

Reprezinta discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute mai sus, in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim, si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.

Asadar, tinem cont de faptul ca apartenenta la sindicat nu poate fi un motiv de tratament diferit fata de salariatii nostri.

Promit sa mai revin cu articole de legislatia muncii. Mai aflam si astfel de informatii, nu doar stiri despre politica si economie. Nu de alta dar la un moment dat toti suntem pusi in situatia de a fi salariati sau angajatori. Si ar fi minunat sa cunoastem legislatia muncii cat mai corect cu putinta. E in avantajul nostru.

Va salut cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...