SSM si legislatia muncii: Salariatii part time pot beneficia de mai putine echipamente de protectia muncii?

Ei bine, securitatea muncii revine iar in atentia noastre, gratie unei cititoare care mi-a adresat aceasta intrebare pe LinkedIn. Are voie angajatorul sa diferentieze salariatii dpdv al tipului de contract (durata determinata VS durata nedeterminata, perioada de proba, program de lucru part time sau full time samd.)?

Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nicio discriminare.

Dar niciodata nu vom acorda echipament de protectia muncii in functie de programul lor, de tipul de contract, de apartenenta la sindicat samd. Cu alte cuvinte, si salariatul care lucreaza full time, si salariatul care lucreaza part time vor primi acelasi echipament de protectie care li se cuvine, in functie de riscurile la care sunt expusi in timpul activitatii lor. Opusul acestei situatii ar fi un motiv posibil de discriminare directa.

Pe acelasi model de gandire, si salariatul care detine contract de munca pe durata determinata trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si salariatul care are CIM pe durata nedeterminata. Nu conteaza nici macar perioada de proba, dragilor. Securitatea si Sanatatea in Munca trebuie sa fie un domeniu pe care angajatorii romani trebuie sa il ia foarte in serios. Si nu prin prisma amenzilor care se dau in domeniu, ci prin prisma atentiei si grijei pe care le datoram oamenilor pe care ii angajam si fata de care suntem datori.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...