Legislatia muncii comentata: Demisia verbala a salariatului se poate accepta?

Dragilor, discutam despre legislatia muncii si adesea tratam si aspecte de legislatia muncii comentata si explicata pe intelesul tuturor. Luam mici pasaje din codul muncii si le disecam pentru toti cei care au nevoie sa cunoaste legislatia muncii mai bine.

Astazi discutam despre demisie. Asa cum bine stim, demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca ca urmare a vointei unilterale a salariatului.

Ce inseamna acest lucru? Ei bine, haideti sa luam acest aspect de legislatia muncii si sa il disecam putintel.

Vointa unilterala inseamna ca vine dintr-o directie si nu necesita acordul celeilalte parti 🙂 Adica salariatul isi doreste sa nu mai colaboreze cu angajatorul asa ca isi depune demisia.

Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului in registrul societatii.

Dar mare atentie la faptul ca demisia verbala nu tine locul unei demisii sub forma scrisa. Adica salariatul trebuie sa puna mana pe pix si pe o foaie A4 si sa isi scrie demisia, la calculator sau de mana.

Mare atentie si la faptul ca la demisie discutam despre preaviz, in majoritatea cazurilor. Exista si exceptii, cand salariatul nu mai este obligat sa respecte preavizul la demisie.

Cam atat astazi despre demisie si despre legislatia muncii dar promit sa mai revin cu si mai multe subiecte despre HR, managementul resurselor umane, psihologia muncii si nu numai 🙂

S-ar putea să-ți placă și...