Ciulama picanta de ciuperci Champignon cu patrunjel si usturoi

Cea mai gustoasa mancare de ciuperci este, probabil, ciulamaua de ciuperci. Este un deliciu culinar pe care sincer nu stiu cine l-a inventat dar s-a priceput si a stiut ce face :))) Ne-a facut pe toti sa murim de pofta langa rafturile de ciuperci Champignon, cu gandul ca am putea sa le transformam in ciulama servita cu putina mamaliguta :))

Astazi va ofer o super simpla reteta de ciulama cu ciuperci, una dintre cele mai gustoase mancaruri din lume:

  • 1 kg de ciuperci Champignon (4 portii mari pentru 4 adulti infometati)
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 100 de grame de unt
  • 500 ml de lapte
  • 4 catei de usturoi
  • patrunjel proaspat
  • ardei iute macinat sau proaspat
  • sare

Mod simplu de pregatire pentru cea mai buna ciulama de ciuperci din lume:

  1. Ciupercile se spala si se toaca, cu tot cu codite. Eu le pun si pe ele la ciulama. Nu arunc nimic. Ciulamaua mea este mai maronie fiindca am folosit ciuperci Champignon brune.
  2. Ciupercile tocate se pun intr-o tigaie incapatoare cu putin ulei, usturoi pisat marunt, sare si ardei iute, la foc mediu. Le lasam sa scada cam 30 de minute si sa se rumeneasca. Nu au nevoie de apa fiindca isi lasa sucul propriu.
  3. Separat punem untul la topit intr-o oala antiaderenta sau de inox sau de ceramica.
  4. Peste untul topit punem faina si amestecam bine. Omogenizam cu lapte turnat in fir subtire, amestecand cu telul sau cu o lingura de lemn. Focul sa fie dat la mic. Lasam sosul sa se formeze si il pastram pe foc maxim 3-4 minute.
  5. Peste sosul ingrosat punem ciupercile rumenite si amestecam bine.
  6. Asezonam cu patrunjel verde si servim!

Aici, mai jos, este o poza cu ciulamaua de ciuperci incalzita a doua zi. Culoarea este si mai puternica pentru ca ciupercile brune au tendinta sa isi intensifice culoarea pe zi ce trece. Da, ciupercile sunt foarte bogate in antioxidanti si sunt o sursa minunata de proteine.

Daca doriti, langa ciulama puteti adauga si un pic de mamaliga. Nu cred ca refuza nimeni mamaliga langa ciulama 🙂 Cel putin nu la noi in familie si ganditi-va ca unii dintre noi suntem moldoveni, unii suntem olteni, altii bucovineni si altii ardeleni. Eu sunt o combinatie intre moldovean, bucovineanca, ardelean si olteanca :)) Acestia sunt bunicii mei.

Va salut cu drag si va doresc multa sanatate si spor la retete culinare sanatoase si delicioase!

S-ar putea să-ți placă și...