Cartofii sunt super sanatosi si chiar recomandati si in diete, cat timp nu sunt prajiti. Cartofii fierti si cartofii copti sunt extrem de satiosi si previn cresterile exagerate ale glicemiei. Cartofii aduc aport mare de nutrienti iar in stare racita ofera amidon rezistent, un tip de amidon care se comporta la fel ca fibrele, asadar ajuta organismul in numeroase moduri. Dar recunoastem faptul ca din cand in cand mai mancam si cartofi prajiti. La noi acasa, sunt seri in care copiii vor cartofi prajiti si pace! Si facem! Nu cred ca putem sa crestem copii fara sa manance din cand in cand si cate un astfel de preparat. Nu mereu. Din cand in cand.
Astazi va ofer 12 retete sanatoase in care cartofii sunt vedete principale.
Cartofi fierti in coaja, serviti cu sare sau cu mujdei
Atat de simpul si atat de gustos! Spalam bine cartofii, ii fierbem cu tot cu coaja in apa suficienta in care am pus si un praf de sare. Si ii scoatem atunci cand sunt fierti perfect. Eu recunosc faptul ca ii las sa pocneasca si asa stiu sigur ca la mijloc sunt perfect fierti. Nu suport cartofii fierti pe jumatate. Facem mujdei simplu sau mujdei cu iaurt sau mujdei cu patrunjel tocat marunt. Sau servim cartofii cu putina sare si sunt la fel de buni.
Bors de cartofi
Folositi cartofi si tot felul de legume care va plac, cu bors sau acrita cu zeama de lamaie. Este cel mai simplu mod de a folosi cartofi fierti intr-o forma cat se poate de sanatoasa. Poate ne ferim de cartofii prajiti dar de cateva cubulete mici de cartof fiert chiar nu cred ca e cazul sa ne temem.
Tocanita de cartofi cu marar muult
O reteta din copilaria mea, reteta pe care mama o pregatea si toata casa mirosea divin! Cartofii fierti cu alte legume si la final asezonati cu multi piper si cu 3-4 catei de usturoi, asta da mancare de casa. Tocanitele nu trebuie sa fie grase, asa ca nu prajiti legumele inainte de a le fierbe. Lasati-le sa fiarba la foc potrivit si la final le stropim cu putin ulei de masline de calitate buna. Gustul va fi si mai bun. Prajeala ne creste colesterolul. Este dovedit ca orice prajeala face rau organismului asa ca o evitam daca putem. Si putem!
Cartofi fierti in coaja
Ii fierbem si apoi ii dam la cuptor. Concret, dupa ce ii fierbem, ii tavalim prin mujdei si patrunjel tocat marunt. Apoi ii dam la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se scot cand cartofii fierti sunt aurii. Si eventual sa fie si putin crocanti la exterior. Interiorul va fi pufos si delicios. Eu trebuie sa am grija la acesti cartofi fiindca este greu sa te opresti la 2-3 cartofi.
Pentru aceasta reteta eu ii aleg de obicei pe cei mai mici, fiindca se fierb repede. Sunt unii cartofi mici si frumosi, adusi din Franta. Sunt cam scumpicei dar pentru copii am grija sa iau acesti cartofi si sa le fac cel mai bun preparat din lume.
Salata orientala
Nu cred ca are rost sa va mai povestesc despre cea mai buna intrebuintare pentru cartofii fierti. Ii fierbem in coaja, ii decojim frumos, tocam niste ceapa, castraveti murati, adaugam masline si un pic de ulei + otet. Nu refuza nimeni salata orientala! Este un preparat culinar delicios iar cartofii reci sunt sursa de amidon rezistent, care se comporta ca o fibra si ca un prebiotic, adica hrana pentru bacteriile bune din organism.
Cartofi la cuptor cu tot felul de legume
Adaugam toate legumele si verdeturi aromatice preferate + cartofi tocati marunt. Adaugam ulei si usturoi pisat marunt si o cana de apa. Dam focul mic si asteptam sa se faca cei mai buni cartofi din lume. Este o mancare sanatoasa si delicioasa, hranitoare si pe care eu o folosesc foarte des cand am nevoie de o garnitura.
Cartofi fierti + sos de iaurt grecesc + mujdei si verdeturi aromatice uscate
Sosul se prepara din iaurt + mujdei + cimbru, busuioc, oregano etc. Cartofii se fierb decojiti sau fierti in coaja. Merg ambele variante. Pregatiti-va sa curatati multi cartofi caci se mananca vazand cu ochii. Sosul de iaurt poate fi realizat cu iaurt grecesc sau cu iaurt simplu sau chiar cu smantana daca nu va feriti de grasime.
Cartofi noi fierti in coaja si apoi bagati la cuptor
Ii presaram cu sare, piper, verdeturi aromatice uscate. Se consuma cu mujdei sau fara. Sunt perfecti pentru orice masa festiva pentru ca de piure si de cartofi prajiti sunt musafirii siguri satui. Sigur fac si eu la ei acasa piure cel putin de 2-3 ori pe luna. Asa ca daca vreti sa folositi cartofi pentru garnitura, puteti alege acesti cartofi mici si draguti care arata bine si sunt si deliciosi.
Cartofi fierti si apoi bagati la cuptor
Fierbem cartofii decojiti si tocati cuburi. Apoi ii scurgem bine, ii stropim cu ulei de masline si ii mai punem la cuptor pana cand prind crusta si devin aurii. Au nevoie de putin ulei ca sa formeze crusta aceasta delicioasa 🙂 Deci nu ii inecati in ulei.
Piure de cartofi dulci fierti
Cartofii dulci se decojesc, se toaca marunt, se fierb. Apoi se piseaza la fel ca si cartofii clasici si le adaugam ulei sau unt, sare si piper, un catel de usturoi pisat marunt 🙂 Va asigur ca aceasta mancare delicioasa si sanatoasa va deveni ceva obisnuit in programul dvs. alimentar. O sa va placa la nebunie mirosul de cartofi dulci, mai ales daca aveti si unt bun, care da aroma necesara. Sau un ulei de masline bun.
Cartofi fierti cu rozmarin, sare si mujdei
Cartofii se fierb cu crengute de rozmarin si apoi se piseaza grosier. Se adauga sare mare, putin mujdei si se servesc reci sau calzi. Cartofii fierti si rozmarinul merg de minuna impreuna, la fel ca si salvia cu cartofi fierti. Sunt perfecti si daca ii completati cu un cubulet de unt sau cu 2-3 picaturi de ulei de masline.
Cartofi frantuzesti
Cartofii se fierb si apoi se scurg bine de apa. Ii amestecam cu branza telemea rasa fin sau pur si simplu sfaramata, oua batute ca pentru omleta si dam totul la cuptor. Se formeaza o budinca de cartofi frantuzesti care da dependenta. Budinca se scoate cand ouale sunt bine facute si nu se mai misca atunci cand zgaltaim tava :)) Alte explicatii mai elegante nu am gasit. Sigur va dati seama cand este gata budinca. Miroase divin. Cred ca aroma de cartof cu branza este in topul celor mai atragatoare mirosuri din bucatarie.
Cartofi fierti cu cas ciobanesc si verdeturi aromatice
Cartofii se fierb ca pentru piure si apoi se piseaza marunt cu pisalogul de cartofi. Adaugam unt, cas de oaie, salvie uscata sau cimbru uscat sau orice alta verdeata va place, sare si piper. Amestecam bine si lasam casul sa se topeasca. Servim cald ca sa se intinda casul :)) Copiii adora aceasta mancare. Eu am descoperit-o la matusa mea, intr-un sat uitat de lume de langa Targu Neamt. Mancare mai buna ca la ea nu voi mai manca niciodata, cred.
Cartofi prajiti in untura de rata
Daca aveti untura de rata, va invit sa incercati o delicatesa. Nu o mananc nici eu mai des de o data pe an, va rog sa ma credeti. Incingem untura de rata si in ea prajim cartofii. Este ceva inexplicabil de bun pentru mine. Dar desigur ca aici avem calorii multe deci va invit sa puneti si un bol mare de salata verde stropita cu suc de lamaie din plin alaturi de cartofii dvs.
Ciorba de cartofi cu pleurotus
Este divina in cel mai sincer mod posibil. Nu ai cum sa nu iubesti aceasta ciorba delicioasa si hranitoare. Fierbem legumele ca pentru ciorba, adaugam cartofi tocati cuburi si pleurotus. Procedam la fel ca si cand am pregati o ciorba simpla si banala. La final adaugam suc de lamaie sau bors. Si verdeata, la alegere, fiecare ce doreste. Eu pun patrunjel si leustean mereu. Servim o ciorbita delicioasa.
Acestea sunt cele 12 retete sanatoase cu cartofi fierti. Sper sa va placa si sa va inspire sa realizati si alte retete minunate. Sunt mancaruri sanatoase pe care le puteti pregati foarte repede si sunt special concepute pentru copii. Copiii adora cartofii fierti si cred ca ar trebui sa ii consumam si noi, adultii. Ne ajuta sa ne completam aportul de vitamine din grupul B-urilor, vitamina C, toti aminoacizii necesari organismului, Calciu, Cupru, Fier, Magneziu, Mangan, Potasiu, Fosfor, Zinc si nu numai 🙂 Sa va mai spun ca 200 de grame de cartofi fierti aduc aport de 15% din necesarul zilnic de triptofan, aminoacidul fericirii? Sunt sigura ca este o informatie care va fi de folos multor oameni 🙂
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.