Cartofi fierti si copti cu sos de iaurt, usturoi si patrunjel proaspat

Cartofii fierti si cartofii copti sunt 2 dintre cele mai iubite variante de cartofi din lume. Ii iubim enorm si prajiti, desigur, de ce sa nu spunem adevarul. Insa cum medicii si nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam cartofi prajiti mai rar, alegem variante mai sanatoase si mai usoare si pentru ficat.

Eu prefer cartofii fierti in coaja si apoi dati la cuptor sa se rumeneasca. Altfel nu se vor face asa cum trebuie. Credeti-ma pe cuvant caci i-am pregatit in toate felurile cu putinta insa doar asa vor iesi absolut minunat.

Ingrediente necesare pentru 2 portii mari, pentru 2 adulti:

  • 500 grame de cartofi minim (ideal ar fi sa fie cartofi rosii)
  • 2 catei de usturoi
  • 400 ml iaurt
  • 3-4 fire de patrunjel verde
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • sare

Mod de preparare super simplu si super rapid:

  1. Spalam cartofii bine de tot si apoi ii punem la fiert in apa cu sare.
  2. Cand cartofii sunt fierti, ii scoatem si ii lasam putin la racit.
  3. Ii ungem cu putin ulei de  masline sau de floarea soarelui, ii presaram cu putina sare si ii dam la cuptor pana cand se rumenesc. Eu i-am tinut pe ai mei cam 30 de minute la 180 de grade.
  4. Cand cartofii sunt rumeniti si deja coaja devine maronie, stingem focul si scoatem cartofii.
  5. Pana se racesc putin cartofii, pregatim un sos delicios si foarte sanatos din iaurt + mujdei + patrunjel tocat marunt + ulei de masline. Pur si simplu amestecam toate ingredientele intr-un bol. Aveti incredere 🙂

Servim cartofii copti cu sos de usturoi si ne pregatim sa punem la fiert inca o transa de cartofi :))) Glumesc, desigur. Sper ca aveti cartofi la dispozitie si sper ca sunt cartofi buni caci o sa mai fierbeti cartofi de acum incolo, probabil doar pentru sosul de iaurt cu usturoi care este pur si simplu demential.

Da, copiii mei au mancat cate 2 cartofi fiecare, aproximativ 400 de grame de cartofi de caciula. Sotul meu are nevoie de minim 4 cartofi ca sa se sature iar eu ma multumesc de obicei cu 3 cartofi potriviti. Asa ca la noi in familie se fierb cam 2 kg de cartofi pentru distractia aceasta.

Cat dureaza sa pregatiti o astfel de masa? Pai sa spunem ca in mare aveti nevoie cam de 1 ora ca sa serviti masa. Dar merita, mai ales ca nu faceti niciun efort urias, doar spalati cartofii, ii puneti la fiert, ii transferati la cuptor, pregatiti un sos rapid… Deci e ok 🙂

Cartofii copti trebuie fierti mai intai pentru ca altfel nu se vor face ca lumea la mijloc. Mai este optiunea sa puneti cartofii direct la cuptor, in coaja, insa va trebui sa aiba multa apa. Nu mi-au iesit asa de buni ca cei pe care i-am fiert si apoi i-am copt 🙂

Va invit sa incercati reteta mea si sa mai reveniti pe blog caci scriu retete rapide si sanatoase cat mai multe si mai variate!

S-ar putea să-ți placă și...