12 retete vegetariene cu varza: Mancare sanatoasa, usor de pregatit

Varza este absolut minunata si atat de versatila incat este pacat sa nu o folosim la adevarata ei valoare. Mai ales acum, cand varza este un aliment de sezon, este super important sa profitam si sa o pregatim in fel si chip, in cele mai gustoase retete vegetariene.

Astazi descoperim impreuna 12 retete vegetariene cu varza, retete super simple si rapide:

Salata de varza cu ardei kapia, marar, ulei, suc de lamaie, sare si piper. Este o salata simpla, aparent banala. Din fericire pentru toti cei care vor hrana, nu doar mancare de umplut burta, aceasta salata se lauda cu o cantitate impresionanta de antioxidanti, vitamine si minerale. Cred ca cel mai mult exceleaza la capitolul Vitamina C, aici ardeiul rosu fiind campion. Daca mai punem si varza, si sucul de lamaie, deja avem un shot de vitamine si minerale numai bune pentru sezonul rece.

Salata de varza cu andive, morcov, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie sau otet. Mie imi plac enorm andivele si le folosesc in 6 din 10 salate 🙂 Dat fiind ca andivele si varza sunt inrudite super bine, am decis sa le folosesc in aceeasi salata. Da, combinatia este super delicioasa si o consider un succes!

Salata de varza murata cu ulei si piper. Nimic si absolut nimic nu bate aceasta salata. Eu pun varza murata punctual pentru aceasta salata :)) Sarmale nu prea fac asa ca varza murata la mine acasa are aceasta functie precisa: salata de varza murata cu ulei si piper. Tocam varza murata, adaugam ulei de masline si piper si cam asta e tot. Salata e gata 🙂

Salata de varza cu marar, morcov, masline, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Am folosit varza noua si deja aici discutam despre alt gust si despre o consistenta frageda si super plina de nutrienti. Insa daca nu aveti varza noua, folositi si varza pe care o aveti la dispozitie.

Legume trase la tigaie in stil asiatic: varza, morcov, ceapa, dovlecei sau zucchini, ardei kapia, putin ulei, sare, piper, ghimbir, usturoi, sos de soia 🙂 Imaginati-va legumele tocate grosier, de culori super variate. Le tragem la tigaie la foc iute, cu putin ulei care va place (ulei de masline, ulei de susan etc.). Maxim 5 minute este nevoie pentru ca legumele sa se faca perfect la foc iute. Acesta este modul asiatic in care se pregatesc legumele iar cele mai bune „condimente” cu specific asiatic sunt urmatoarele: 5 Chinese Spices, anason, scortisoara, piper, ghimbir, lemongrass, pasta Miso, sos de soia, ardei iute.

Supa asiatica de legume cu varza 🙂 Reteta este aici si sigur o sa va placa pentru ca este un preparat culinar care se prepara singur 🙂 Doar puneti legumele intr-o oala si asteptati sa se faca supa. Este un preparat simplu, rapid, hranitor si super delicios. Este ideal pentru cei care vor sa consume mai multa varza insa nu vor doar salata, ci si mancare gatita.

Tocanita de legume cu varza 🙂 Este o tocanita super simpla, clasica, in care pe langa legume diverse folosim si ciuperci, varza, verdeturi aromatice variate. Este o mancare ideala pentru timpul friguros, pe care eu o iubesc enorm si pe care o consum de obicei cu paine cu maia si cu ardei iute 🙂

Sarmale in foi de varza murata sau proaspata 🙂 Preferatele mele sunt sarmalele vegetariene, cu ciuperci si diverse legume. Se fac mult mai repede decat cele cu carne, plus ca sunt sanatoase. Sarmalele sunt mereu un motiv excelent pentru a consuma mai multa varza 🙂

Mancare de varza cu broccoli 🙂 Imaginati-va o mancare clasica de varza in care includeti spre final buchetele mici de broccoli. Le lasam si pe ele sa dea in foc putin, astfel incat sa se innabuse alaturi de varza, insa nu la fel de mult ca varza. Broccoli este mai gustos atunci cand este semi-fiert.

Salata de varza cu rosii, castraveti, ulei de masline, sare, piper, otet din cidru de mere sau suc de lamaie. Este o salata absolut geniala, satioasa si super hranitoare. Imaginati-va un pranz care e gata in fix 5 minute si tine de foame chiar si 3-4 ore. Salata de varza este satioasa si hranitoare, bogata in fibre si antioxidanti.

Salata de varza cu patrunjel, rosii, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Este o salata minunat de gustoasa. Nu credeam ca se combina atat de bine varza cu rosiile dar iata ca merg de minune impreuna. Patrunjelul este si el perfect langa rosii si langa varza si impreuna reusesc sa ofere una dintre cele mai sanatoase retete vegetariene cu varza din cate cunosc eu.

Mancare de varza cu masline, servita cu ardei iute. Este o mancare de varza scazuta la foc mic, pe aragaz. Nu este mare scofala, ci o mancare super modesta in care am aruncat o mana de masline fiindca am vrut sa ii cresc nivelul de nutrienti. Sotati ceapa cu morcov, adaugati varza tocata marunt, lasati sa scada, adaugati condimente si verdeturi care va plac, adaugati si sos de rosii daca vreti si serviti langa mamaliga sau simplu.

Salata de varza alba cu varza rosie, patrunjel, busuioc, ulei de masline, otet din cidru de mere, sare si piper. Aici mi-am facut putin de cap cu 2 tipuri de varza si daca ma straduiam putin puteam sa incorporez si varza creata kale. Dar este suficient si asa. Avem varza alba, varza rosie, avem busuioc plin de antioxidanti si patrunjel care este si el campion in ceea ce priveste nivelul de vitamine, minerale si antioxidanti.

Salata de varza cu patrunjel, masline, ulei de masline, fulgi de chili, sare si otet. Iata o salata pe care am trecut-o la inceput la capitolul de experimente culinare. Fiindca este absolut delicioasa, a devenit o reteta la care merg foarte des, o repet mai ales cand am musafiri la masa si este intotdeauna intr-o cantitate mare. Nu pun fulgi de chili decat in jumatate de salata fiindca avem si rude si prieteni care nu mananca picant. Eu mananc suuuper picant.

Salata de varza cu ardei kapia, morcov, patrunjel, marar, otet din cidru de mere, ulei de floarea soarelui, sare si piper. Da, este salata mea preferata cu varza si da dependenta. Va recomand sa pregatiti o cantitate mare fiindca toata lumea va dori macar un bol cu varf.

Salata de varza cu telina, ardei gras, sare, piper, ulei de masline, otet din cidru de mere. Telina se da pe razatoare si e combina cu varza tocata marunt si cu ardeiul gras tocat cuburi. Adaugam restul ingredientelor si servim una dintre cele mai bune salate din lume. Ca sa nu mai spunem despre beneficii. Toate ingredientele sunt implicate in lupta impotriva colesterolului si trigliceridelor marite in mod anormal.

Sper mult sa va placa ideile mele de retete vegetariene cu varza si va doresc mult succes daca puneti varza la murat. Pun si eu zilele acestea 🙂 Unele din retetele prezentate de mine sunt clasice si le cunoastem de mult timp, din copilarie. Pe altele le inventam pe masura ce vrem sa folosim un ingredient intr-un mod mai inedit, in moduri diferite fata de cele putine pe care le stim de o viata intreaga.

Va invit sa personalizati aceste retete dupa bunul plac. Varza poate fi vedeta principala intr-o anumita reteta sau poate fi personaj secundar. Eu va recomand sa nu va fortati sa consumati un ingredient daca nu va place, cu atat mai mult daca va provoaca repulsie. Stiu persoane care nu suporta broccoli dar se forteaza sa il manance fiindca lumea spune ca este sanatos. Ei bine, incercati sa va axati pe acele cateva alimente sanatoase si care chiar va plac. Sunt sigura ca sunt multe si variate.

Va doresc multa sanatate si mult succes!

S-ar putea să-ți placă și...