Sarmale de post ca in Bucovina, cu ceapa, morcov si varza murata

Multa lume spune ca daca nu ai mancat sarmale de post, nu ai mancat niciodata sarmale adevarate. Caci sarmalele de post sunt cele mai gustoase din lume si unele dintre ele se pregatesc cu ajutorul unor retete secrete minunate 🙂

Spre exemplu, un secret este sa calesti ceapa cu morcov si neaparat o lingura plina de seminte de chimen si abia apoi sa le incorporezi in compozitie. De aici vine aroma de sarmale adevarate, din ceapa, morcov si chimen. Iar sarmalele fara carne sunt de multe ori surprinzator de gustoase. Eu merg intr-atat de departe incat sa afirm ca sarmalele de post, fara carne sunt de o mie de ori mai bune decat sarmalele clasice 🙂 Mama si bunica nu ar fi de acord :)))

Un alt secret este sa pui ciuperci in compozitia de sarmale de post caci ciupercile dau o aroma senzationala si aduc aport de proteine.

Un al treilea secret este sa incluzi in compozitie si seminte de floarea soarelui si/sau seminte de dovleac, un ingredient pe care si bunica mea il folosea cand facea sarmale de post. In Moldova, postul era tinut fara doar si poate iar sarmalele de post erau nelipsite de pe mesele gospodinelor 🙂

Astazi va ofer o reteta delicioasa de sarmale si ardei umpluti de post. Puteti folosi foi de varza murata sau foi de varza proaspata, cu conditia sa fie putin oparite ca sa le putem modela usor. De asemenea, puteti folosi si ardei gras ca sa ii umpleti in cazul in care nu aveti foi de varza sau foi de vita de vie.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru sarmale de post ca in Bucovina si in Moldova:

– 4 cepe mari (tocate marunt)
– 4 morcovi medii (dati pe razatoare)
– 1 legatura de marar si 1 legatura de patrunjel (tocate marunt de tot)
– 450 g ciuperci direct din borcan (sunt deja pregatite deci doar le tocam si le adaugam in compozitie)
– 4 cesti de orez alb pentru sarmale (lasat la inmuiat vreo 20 de minute)
– sare si piper
– ardei iute (pentru servit)
– foi de varza murata, foi de vita de vie, ardei gras
– o mana de seminte de floarea soarelui si/sau seminte de dovleac
– 1 plic de seminte de chimen (ingredient esential pentru sarmale)
– 10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

1. Tocam ceapa, dam pe razatoare morcovul, tocam ciupercile.
2. Sotam la foc mic ceapa cu morcovul si semintele de chimen cu uleiul de floarea soarelui, ardei iute, sare si piper.
3. In tigaie adaugam si varza murata tocata marunt de tot si  cateva frunze care sunt mai micute si mai nepotrivite pentru sarmale. Sotam inca 5 minute.
4. Adaugam ciupercile tocate marunt de tot si mai lasam 1 minut la foc mic.
5. Adaugam orezul spalat bine si lasat la umflat timp de 30 de minute.
6. Adaugam verdeata tocata marunt, fara crengute. Aici se termina munca pentru compozitie. Trebuie sa iasa o compozitie moale, modelabila, aromata.
7. Intr-o oala mare de cuptor punem crengute de marar, crengute de patrunjel si crengute de cimbru pe fund. Ele previn arderea sarmalelor.
7. Incepem sa rulam sarmale din frunze de varza murata si compozitie pusa la mijloc. Eu nu le rulez in mana cum face mama si cum faceau bunicile mele. Eu le rulez pe masa, pe tocatorul de legume. Pun frunza pe masa, adaug compozitie la mijloc si apoi incep sa le impaturesc la fel ca pe clatite doar ca trag marginile laterale in interior inainte sa rulez 🙂
8. Adaugam sarmalele frumos in oala de cuptor si facem treaba buna pana cand terminam compozitia.
9. La final adaugam frunze de varza sau de vita de vie ca patura pentru sarmale, sa nu le prinda focul.
10. Adaugam in oala cele 2 cani de zeama de varza si inca 2 cani de apa.
11. Dam oala la cuptor si le lasam sa fiarba timp de 2-3 ore la foc potrivit.

Se servesc cu ardei iute alaturi si vin rosu rece 🙂 Sa fie vin de tara!

Succes la gatit si multa sanatate!

S-ar putea să-ți placă și...