Ghid complet mancare de post: 23 de retete culinare, inspiratie in perioada de post

23 de retete culinare sau idei culinare va sunt prezentate mai jos, in ceea ce se doreste a fi ghidul complet de mancare de post. Este ghidul meu esential de supravietuire in perioada de post, fara sa mananc zilnic cartofi prajiti si covrigi la sir :))) Este o colectie de retete delicioase, simple si sanatoase, de post, mancare pe care te poti baza daca vrei sa iesi din post fara eforturi majore si cu un buget cat se poate de accesibil.

Iata cele 23 de retete de post, idei culinare de post, simple, rapide si delicioase:

Zacusca pe paine 🙂 Este cea mai buna idee de mancare sanatoasa pentru perioada de post. Zacusca este o combinatie de ardei copt, vinete, ceapa, ulei, sare, piper si condimente naturale. Alegeti o paine cat mai buna si aveti o gustare sanatoasa, de post.

Supa crema de legume cu crutoane de casa 🙂 Fierbeti orice legume doriti si apoi bagati blenderul vertical direct in oala. Crutoanele se fac in casa, din paine pe care o rupeti in bucatele si o bagati la cuptor putin, pana se rumeneste. Supa crema de legume este cea mai hranitoare mancare de post din lume.

Orez cu ciuperci 🙂 Pilaful cu ciuperci se face rapid si simplu. Tragem ciupercile la tigaie cu putin ulei si apoi adaugam orezul, apa suficienta, sare si piper si lasam pilaful sa se faca. Cand orezul e gata, adaugam verdeata tocata marunt si cam asta e tot. Este o mancare sanatoasa, delicioasa, de post.

Avocado pe paine cu salata de rosii 🙂 Miezul de avocado se piseaza marunt, cu sare, piper si suc de lamaie. Pasta de avocado se pune pe paine si se serveste alaturi de o salata picanta de rosii cu ulei de masline, sare si piper. Este o delicioasa mancare de post, super sanatoasa si super hranitoare.

Frigarui de legume: ciuperci, rosii, ceapa, vinete, dovlecei, sare, piper, putin ulei de masline, frigarui de bambus si un gratar (inclusiv cel de aragaz). Asta e tot ce va trebuie ca sa faceti frigarui de legume 🙂

Cartofi dulci 🙂 Cartofii dulci se decojesc, se toaca, se fierb, se piseaza cu sare, piper, ulei de masline si usturoi pisat marunt. Piure-ul de cartofi se decoreaza cu patrunjel verde si se poate servi simplu sau pe paine 🙂

Salata orientala ramane cea mai iubita mancare de post din lume. Cartofi fierti si tocati, masline fara samburi, castraveti murati, ceapa tocata marunt, sare, piper, ulei de masline sau de floarea soarelui, otet. Serviti cu sau fara paine, cum doriti. Eu prefer salata orientala cu paine.

Platou de post: salata verde, rosii, ardei kapia, masline, ceapa verde, pasta de avocado cu suc de lamaie, tofu afumat 🙂

Pasta de avocado cu suc  de lamaie, spanac verde proaspat, castraveti, capsuni 🙂 Este o salata putin mai originala decat clasicele salate pe care le pregatim de obicei. Este o explozie de antioxidanti care va va placea sigur.

Platou de post: salata de vinete, ardei iute, salata verde, rosii, ardei kapia, tofu. Este o combinatie delicioasa, pe care va recomand sa o serviti cu putina paine cu maia sau painea care va place.

Salata curcubeu de post: salata verde, castraveti, masline, rosii, ceapa, avocado, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Avocado este pisat marunt sub forma de pasta si folosit ca dressing 🙂

Tofu cu rosii si ceapa 🙂 Eu iubesc tofu afumat si il folosesc exact cum folosim cascavalul afumat sau branza telemea. Servesc tofu cu paine, cu ceapa presarata cu sare grunjoasa sau cu ardei iute si rosii, in paine.

Humus cu paine libaneza si cu salata de patrunjel. Niciun post nu poate trece fara aceasta combinatie delicioasa, super sanatoasa. Este cea mai buna mancare de post la care as putea sa visez. Peste humus pun si ulei de masline si boia de ardei iute.

Broccoli fiert si tavalit prin mujdei de usturoi 🙂 Broccoli se fierbe si apoi se serveste alaturi de mujdei clasic in care adaugam si putin ulei de masline. Combinatia este geniala si merita incercata in perioada de post pentru ca este o mancare sanatosa, nutritiva si super usor de pregatit.

Paste cu rosii, masline negre si masline verzi, ulei de masline, usturoi pisat marunt, busuioc, sare, piper, ardei iute 🙂 Rosiile se trag la tigaie cu putin ulei de masline, sare, piper, ardei iute tocat marunt, usturoi pisat marunt, masline. In acest amestec delicios vom pune pastele deja fierte si le mai lasam putin pe foc, sa se imbine toate aromele. Decorati cu busuioc si serviti alaturi de un pahar de vin.

Salata de vinete cu avocado 🙂 Vinete coapte si tocate + miez de avocado pisat marunt + sare, piper, ceapa rosie tocata marunt + suc de lamaie. Serviti pe paine si nu veti regreta nicio imbucatura. Este cel mai delicios pate vegetal pentru perioada de post.

Tocanita de cartofi cu marar si patrunjel + muraturi asortate servite alaturi. Niciun post nu poate trece fara tocanitele de cartofi care ne amintesc de copilarie 🙂 La noi acasa mirosea mereu a tocanita de cartofi, o mancare pe care eu inca o mai servesc cu paine alaturi 🙂 Special pentru acest lucru prefer sa fac tocanitele de cartofi mai lichide, cu mai mult sos.

Pasta vegetala de avocado cu nuci. Miezul de avocado se piseaza marunt cu sare, piper, suc de lamaie. Decoram totul cu nuci pecan si busuioc si servim pe paine. Este excelent, delicios, rapid si super sanatos. Mancarea de post poate sa fie super originala uneori.

Salata orientala cu ardei kapia, cartofi fierti, masline, ceapa, ulei de floarea soarelui, otet, sare si piper.

Tocanita de ciuperci cu sos de rosii, usturoi si verdeata 🙂 Ciupercile se soteaza la foc mediu cu ceapa tocata marunt. Cand ciupercile sunt gata, adaugam sos de rosii si il lasam sa scada. Decoram cu verdeata si servim cu paine 🙂

Taitei asiatici cu legume (morcovi, ceapa verde, ardei gras) 🙂 Fierbem legumele in apa suficienta si adaugam ghimbir, sare, piper, sos de soia, ardei iute. In supa adaugam taiteii fierti si servim 🙂 Este o super mancare de post, sanatoasa si delicioasa.

Paste cu nuci, scortisoara si miere 🙂 Fierbem pastele si le scurgem de apa. Adaugam nuci macinate sau intregi, miere si scortisoara si servim una dintre cele mai bune mancaruri de post din lume. Cine este alergic la nuci poate folosi pesmet rumenit cu zahar si scortisoara.

Nu in ultimul rand, va mai recomand pasta de masline pe paine 🙂 Cu sau fara legume si verdeturi. Pasta de masline este cel mai natural pate vegetal din lume, alaturi de fasole batuta, humus, avocado si altele. Eu in perioada de post am mereu pasta de masline in casa.

Acestea sunt cele 23 de retete delicioase pe care eu vi le recomand in perioada de post. As mai avea vreo 50-60 de retete de post dar poate ca nu aveti timp suficient sa treceti prin toate acum. Asa ca va las mai jos link catre pagina unde puteti merge pentru inspiratie culinara in perioada de post si nu numai.

Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!

S-ar putea să-ți placă și...