Mancare asiatica delicioasa: Orez asiatic pufos si ciuperci Shiitake picante

Este combinatia secolului pentru mine in materie de mancare asiatica. Nici nu este cazul sa va mai spun ca este o mancare sanatoasa, rapida si simpla pentru ca deja v-ati obisnuit cu mine si stiti ce puteti sa gasiti pe blogul meu. Nu ma complic eu cu sarmale si cozonaci prea des. De obicei imi place sa arunc o mana de orez intr-o oala, sa pun niste ciuperci intr-o tigaie, sa scot niste ingrediente sanatoase din dulapul de condimente si sa vad ce mancare delicioasa pot sa fac in 15 minute sau chiar mai rapid.

Ei bine, mancarea de azi a luat mai mult de 15 minute dar merita din plin. Este una dintre cele mai gustoase mancaruri asiatica pe care le-am mancat vreodata si in acelasi timp este si super simpla, deci puteti sa va incumetati cu incredere.

Iata ingredientele necesare pentru o super delicioasa si sanatoasa mancare asiatica: 

  • o cana de orez basmati
  • 12 ciuperci Shiitake (6 ciuperci de adult, mai mult decat suficient) – lasate la inmuiat 1 ora
  • 6 linguri sos de soia
  • 2 linguri ulei de susan
  • 2 linguri sos de chili sau sos dulce acrisor sau dulceata de ardei iute
  • 2 cm de radacina de ghimbir curatata si data pe razatoare
  • 1 catel de usturoi pisat marunt

Mod simplu de pregatire pentru o mancare asiatica sanatoasa si delicioasa:

  1. Orezul se fierbe in stil asiatic. O cana de orez basmati are nevoie de 2 cani de apa. Punem orezul impreuna cu apa intr-o oala antiaderenta si dam drumul la foc mic, cu capacul pus. Nu amestecam deloc. Cand vedem ca apa s-a absorbit complet, rasfiram usor orezul cu o furculita si stingem focul. Lasam capacul pus ca orezul sa se pufoseasca in continuare. Optional, puteti pune 2-3 cuburi de unt in orez, ca sa ii dati aroma 🙂
  2. In paralel cu orezul vom pregati ciupercile shiitake. Le-am spalat, le-am clatit in mai multe ape, le-am lasat la inmuiat 1 ora. Acum le tocam pe jumatate sau pe sferturi si le punem intr-o tigaie incapatoare.
  3. Adaugam ulei peste ciuperci si le tragem la foc iute vreo 5 minute.
  4. Adaugam o cana de apa peste ciuperci, lasam focul mare si asteptam ca ciupercile sa clocoteasca macar 15 – 20 de minute.
  5. La final, cand ciupercile sunt gata, adaugam peste ele sos de chili, ghimbir maruntit, usturoi maruntit, sos de soia. Se va forma un sos delicios in care ciupercile shiitake vor mai fierbe inca 10 minute.
  6. Servim orezul cu ciuperci shiitake si uitam de toate problemele lumii pentru 30 de minute 🙂

Va asigur ca veti iubi aceasta mancare asiatica delicioasa si sanatoasa. Dupa cum vedeti, mancarea mea se prepara natural 100%. Nu prea sunt eu adepta sosurilor din comert asa ca eu imi pregatesc in casa dulceata de ardei iute, care este fix acelasi lucru cu sosul dulce acrisor. Si folosesc dulceata de ardei iute in orice reteta de mancare asiatica si ne asiatica :)))

Sanatate maxima, va salut cu drag si va doresc tot binele din lume!

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...