Dulceata de ardei iute: Reteta simpla, rapida, delicioasa si naturala

Daca m-ar fi intrebat cineva daca stiu cum se face dulceata de ardei iute acum 3 ani, probabil ca as fi ras pentru ca nici nu stiam ca exista asa ceva. Insa lucrurile s-au schimbat cand eram in vacanta la rudele mamei, din partea Moldovei, undeva langa Targul Neamt, in satul in care s-a nascut, Țolici. Am fost pusi la masa si ni s-a servit o sumedenie de mancaruri bune, ca in Moldova, totul incepand cu bors acru, mancarea mea preferata. Insa punctul culminant al mesei a fost un borcan de dulceata de care am simtit ca nu o sa ma mai despart din acel moment.

Si am avut dreptate, caci din acel an fac dulceata de ardei iute in mod constant, in fiecare toamna. Este o bucurie nespusa sa prepar dulceata de ardei iute la foc mic, cu rabdare, sa vad borcanele pline ochi cum stau frumusele in raftul camarei mele, sa le ofer cadou celor dragi mie. Caci un borcan de dulceata de ardei iute este o adevarata binecuvantare in casa, pe orice masa. Ardeiul iute este bogat in antioxidanti, este benefic si pentru sanatatea inimii, pentru metabolism, pentru circulatia sangelui si nu numai. Nu exageram cu el, il consumam cu moderatie.

Haideti sa vedem si ce ingrediente sunt necesare pentru a pregati cea mai buna dulceata de ardei iute din lume, asa cum o prepara matusa mea din Țolici:

  • 2 kg de ardei gras kapia sau ardei gras rosu sau gogosari
  • 10 ardei iuti rosii sau de orice culoare
  • 2 kg de zahar
  • 200 grame ghimbir curatat si tocat marunt

Modul de pregatire este super simplu pentru o minunata dulceata de ardei iute:

  1. Tocam toate ingredientele si le punem la foc mic impreuna cu zaharul.
  2. Legumele incep sa fiarba si le lasam la foc mediu timp de 1 ora minim.
  3. Stingem focul, lasam ardeii si ghimbirul sa se raceasca macar partial.
  4. Bagam blenderul vertical in oala de dulceata si mixam totul pana cand obtinem o pasta cremoasa.
  5. Dam focul inapoi la dulceata si o lasam sa dea un clocot de 5 minute.
  6. Stingem focul si incepem sa turnam dulceata in borcane pe care le inchidem bine de tot imediat.
  7. Borcanele se dau la rece, la racoare, la loc intunecat, pe balcon, in camara, in pivnita 🙂

Dulceata de ardei iute se foloseste peste orice legume, in sosul pentru spaghete, in tocanite, in ostropel, langa gratarul de legume si orice alta combinatie doriti.

Dulceata de ardei iute cu ghimbir este o inventie la care puteti sa renuntati daca nu va place ghimbirul. Pastrati dulceata de ardei iute simpla si nu pierdeti nimic. Ghimbirul este sanatos si el, este iute si aromat dar trebuie sa va placa pentru a-l folosi. Altfel, nu are rost.

Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

+ Sunt Health Coach si Tehnician Nutritionist si ofer servicii de consultanta 1 la 1 pentru stabilirea unui plan de alimentatie sanatoasa si a unei diete echilibrate, cu efecte pozitive pe termen lung.
+ Ajut persoanele care doresc sa se lase de fumat prin sedinte de Coaching.
+ Ofer Consultanta in Marketing, ajut la construirea unei viziuni clare de promovare, cu identificarea celor mai bune strategii de marketing pentru fiecare afacere in parte si cu buget cat mai corect cheltuit.
+ Ofer asistenta in identificarea si alegerea celor mai buni specialisti PPC, SEO, Mentenanta site, Design si Webdesign, Fotografie profesionala, Content si specialisti Social Media, Digital Marketing, precum si Directori de Marketing si Vanzari.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...