Ne plac mancarurile traditionale, indiferent de gastronomia despre care vorbim. Am un articol foarte iubit cu mancaruri turcesti si unul cu mancaruri libaneze. Azi a venit randul mancarurilor evreiesti, pe care eu le ador si pe care le prepar super des 🙂 Copiii mei stiu ce este humus, babka si latkes :))
De la bun inceput va spun ce inseamna sa mananci Kosher: conform legilor evreiesti. Nu se amesteca nimic pe baza pe carne cu nimic pe baza pe lactate.
Basari = alimente pe baza de carne
Halavi = alimente pe baza de lactate
Pareve = alimente care nu contin nici carne, nici lapte, deci neutre (fructe, legume, seminte, verdeturi etc.)
Nu se combina niciodata carne cu lactate. Poti sa combini carne cu legume. Poti sa combini branza cu legume. De obicei nu poti sa combini nici peste cu lactate. Poti sa combini lactate cu oua fiindca ouale sunt considerate pareve, deci neutre. Legumele se combina intre ele oricum doriti. Leguminoasele se combina si ele oricum, caci tot pareve sunt, neutre.
Da, daca mananci kosher, poti manca paste blognese dar niciodata nu vei rade parmezan peste ele. Caci nu combini carne si lactate.
Da, in bucataria evreiasca poti sa mananci cozonac facut cu oua si cu lapte, caci ouale sunt pareve si le poti combina cu lactate. Dar nu poti manca la aceeasi masa cozonac si friptura. Caci se considera ca le combini si nu e corect conform legilor kashrutului. Deci mananci friptura la o masa si apoi, peste muulte ore, poti sa mananci cozonac. Deci le separi. Evident ca si din punct de vedere al nutritiei si al sanatatii este sanatos sa le separi.
Iata cele 23 cele mai faimoase mancaruri evreiesti traditionale pe care eu le iubesc mult:
Babka – este ca un cozonac moldovenesc/ oltenesc/ bucovinean si cred ca si reteta este super asemanatoare. In gastronomia evreiasca, babka este un preparat culinar traditional, faimos, super iubit de toata lumea.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Mai jos este cozonacul meu Babka 🙂 Are mai putina cacao decat Babka traditionala. Babka este super plin de cacao, nuci, stafide si alte fructe deshidratate.
Humus – un bol de humus poate fi raspunsul pentru numeroase probleme :)) Iubim humusul si cel mai apropiat preparat culinar romanesc este fasolea batuta. Humusul se prepara din naut fiert in loc de fasole fiarta si difera destul de mult si ingredientele care se adauga in nautul fiert.
Latkes – chiftele de cartofi cu oua 🙂
View this post on Instagram
Mai jos sunt chiftelele facute de mine, din cartofi 🙂 Reteta mea este aici.
Salata de sfecla rosie cu hrean murat si ulei de masline va fi mereu in topul salatelor pe care le gasiti in bucataria israeliana. Se consuma destul de des si in mod special la mesele festive si la sarbatorile evreilor de pretutindeni.
Baklava – cu toate ca este un desert contestat si inca nu stim care a fost primul popor care a venit cu ideea de foi subtiri de aluat combinate cu miere si nuci, va pot spune ca se consuma pretutindeni, inclusiv il veti gasi in bucataria evreiasca.
Humus si falafel – o combinatie dementiala pe care toata lumea o iubeste. Eu aleg sa cumpar chiftelele de falafel decat sa le pregatesc acasa pentru ca nu imi ies asa de bine ca celor de la restaurant 🙂 Combinatia de humus cu falafel se gaseste si in gastronomia iraniana, libaneza, turceasca, israeliana si nu numai 🙂 La cat de mult iubim mancarea orientala, si romanii stiu despre humus si falafel si sunt indragostiti de aceste 2 preparate culinare delicioase si super sanatoase. La baza au naut, o leguminoasa bogata in fibre si proteine.
Rugelach – cornulete cu gem, cornulete cu cacao, cornulete umplute cu nuca etc. Sunt cornulete clasice, facute cu unt sau cu putin ulei, faina, agent de crestere (putin praf de copt) si umpluturi la alegere: gem, nuci, fructe deshidratate, cacao, ciocolata etc.
View this post on Instagram
Challah – paine impletita 🙂 Este o mancare faimoasa in toata lumea si un preparat culinar evreiesc iubit si delicios 🙂
View this post on Instagram
Matzah Ball Soup – Supa de perisoare din matzah (paine nedospita care se cumpara de la magazin. Feliile de matzah se pun la hidratat cu putina apa, sare si ulei si apoi se formeaza perisoare care se fierb in supa de legume)
View this post on Instagram
Paine cu crema de branza si somon afumat. In gastronomia evreiasca o sa intalniti des Bagel – Schmear – Lox, o combinatie care consta in covrig, crema de branza si somon afumat. Eu nu folosesc covrigi in aceasta reteta, prefer paine de secara, un alt preparat culinar iubit in gastronomia israeliana.
Shuba – Este o salata din bucataria israeliana – evreiasca cu origini in Rusia, Europa de Est. Este o salata in straturi: cartofi fierti, oua fierte, hering marinat, morcov fiert, sfecla fiarta, maioneza si nu numai. Reteta mea este aici.
Kugel – Este un preparat culinar care seamana cu budinca de macaroane. Exista 2 variante: una dulce si una sarata. Varianta dulce este din macaroane sau taitei + branza de vaci + oua batute bine + stafide + zahar vanilat sau rom. Varianta sarata este cu macaroane, branza telemea, unt, oua batute bine. Ambele variante se pun la cuptor si se lasa pana cand ouale sunt bine facute.
Muraturi, in special castraveti murati 🙂 Muraturile nu lipsesc din frigiderul meu si cred ca sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti pune pe masa, alaturi de orice garnituri doriti.
Gogosi umplute cu gem de fructe de padure – Se numesc Sufganyot in bucataria evreiasca si sunt gogosi rotunde pe care le umplem cu gem de zmeura sau cu jeleu de fructe. Eu nu le umplu decat cu gem de zmeura sau de alte fructe de padure. Sunt super delicioase si cred ca le stiti din copilarie. Le faceau mereu parintii nostri 🙂
View this post on Instagram
Shakshuka – Este o tigaie picanta in care se calesc rosii, ceapa, ardei kapia cu putin ulei de masline. Cand se formeaza un sos delicios, se pun ouale crude si se pune capacul peste tigaie. Asteptam sa se faca ouale perfect si servim cu paine. Este o mancare evreiasca delicioasa si super sanatoasa. Se serveste de obicei la micul dejun.
View this post on Instagram
Mai jos este versiunea mea de shakshuka 🙂
Placinta cu branza dulce si stafide – Este ca o pasca de Paste 🙂
Peste placinta de branza puteti servi si putin gem de fructe de padure 🙂
Blintzes sau blinchiki – clatite umplute cu branza de vaci si servite cu gem de fructe de padure – este o mancare traditional evreiasca din Europa de Est 🙂 Reteta mea o puteti gasi aici.
Shlichkes sau nudli – un alt preparat culinar pe care il veti intalni si in bucataria israeliana si in cea romaneasca. Este o reteta veche si super delicioasa. Reteta mea este aici.
Acestea sunt cele mai iubite retete culinare din bucataria israeliana, mancaruri evreiesti delicioase, sanatoase si demne de o persoana care doreste sa cunoasca o bucatarie super interesanta.
Pe viitor promit sa revin cu si mai multe retete evreiesti si locuri unde se poate manca mancare evreiasca delicioasa. Eu sunt din Bucuresti insa calatoresc foarte mult in Romania asa ca o sa incerc sa gasesc mai multe restaurante unde se poate manca ceva bun israelian. Revin cu recomandari imediat ce ajung in Bucuresti. Acum sunt in Sinaia cateva zile dar am pus ochii pe un loc in Bucuresti, aproape de centrul vechi. Inteleg ca este un local evreiesc super frumos si cu mancare ultra-delicioasa. Va spun imediat ce ajung pe acolo ce preparate culinare servesc si ce preturi au.
Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima si inspiratie culinara!