Ne place mancarea italiana si nu este neaparat nevoie sa ajungem tocmai in Italia ca sa mancam o portie minunata de paste. Desigur, daca gasiti oferte bune la un city break, de ce nu… Dati o fuga pana in Roma, in Florenta, in Siena sau in Pisa si mancati mancare italiana de la ea de acasa, facuta de italieni.
Insa daca nu aveti in plan o vacanta in Italia in zilele urmatoare, va recomand eu 27 de ingrediente din care sa pregatiti mancare italiana delicioasa, simpla si rapida, ieftina si economica, acasa la dvs. 🙂
Iata cele 27 de ingrediente esentiale in bucataria italiana:
Rosiile sunt nelipsite din bucataria italiana. Exista sute de retete italiene care au nevoie de rosii, pomodoro. Sunt pur si simplu baza bucatariei italiene si a bucatariei mediteraneene.
Dovleceii sunt si ei nelipsiti din bucataria italienilor. Nu exista italianca in bucataria careia sa intri si sa nu gasesti minim 3-4 dovlecei cu sau fara floare. Daca au flori si sunt proaspete, acestea sunt spalate, date prin oua si faina si prajite in tigaie cu putin ulei. Sunt cele mai bune snitele fara carne din lume 🙂 Italienii le adora si le servesc la restaurant.
Busuiocul este si el nelipsit din bucataria italiana si este de baza in numeroase retete italiene delicioase si super aromate. Busuiocul este servit in salate, in paste, in supe, proaspat sau sub forma de sos pesto.
Fasolea este iubita mult de tot in Italia si vine in zeci de forme si culori. Fagioli se fierb si se servesc doar putin aromate cu ulei de masline, sare, piper sau ardei iute. De asemenea, fasolea merge si in supe si in paste 🙂
Ciupercile sunt si ele nelipsite din bucataria italiana insa nu toti italienii le consuma. Am cunoscut italience care au spus ca nu folosesc funghi (ciuperci) fiindca le este teama ca ar putea fi otravitoare si nu au fost putine astfel de remarci. Eu le folosesc foarte des, fie ca sunt proaspete sau deshidratate, conditia fiind sa fie ambalate si cu numele producatorului 🙂
Orezul este si el la baza bucatariei italiene. Am fost in Ikea in Bari si aveau in meniu orez sub forma de risotto 🙂 M-a uimit faptul ca majoritatea italiencelor care erau la coada la masa cereau orez sau paste. Sunt foarte loiali felului in care au fost crescuti, cu mancarea cu care sunt obisnuiti.
Paste de o mie si una de forme si culori sunt nelipsite din bucataria italiana. Pastele se folosesc in cele mai multe cazuri zilnic, adica zi de zi. Stiu familii de italieni care nu pot avea nici macar o zi in care sa nu manance paste, macar o data pe zi. Pastele sunt chiar nelipsite din casele italiencelor.
Condimentele naturale sunt si ele esentiale in bucataria italiana si in retetele italiene. Busuios uscat, peperoncino (ardei iute macinat), cimbru, oregano, salvie, rozmarin, ceapa uscata, usturoi uscat si multe alte ingrediente alcatuiesc condimentele lor naturale.
Fructele de padure, ciresele si smochinele sunt printre cele mai iubite fructe la italieni. Nu se omoara cu bananele si merele ca noi. Daca vor un desert italienesc rapid, vor face inclusiv o salata de fructe si cu asta basta 🙂
Lamaile sunt nelipsite din bucataria italiana, fie ca sunt folosite in paste, in deserturi, in limonada, in salate sau chiar in lichioruri cu alcool. Putina coaja de lamaie si putin suc de lamaie pot deveni baza pentru un sos minunat pentru paste servite ca fel principal. Ale mele din poza de mai jos sunt aduse tocmai din Sorento 🙂
Radicchio rosso, salata verde romana si ceapa rosie – 3 ingrediente esentiale in bucataria italiana. Daca cereti o salata mixta la un restaurant, cele mai multe sanse sunt sa vi se aduca o astfel de combinatie genial de gustoasa. Se serveste cu ulei de masline, otet balsamic, sare si piper.
Pestele este nelipsit din bucataria italiana. Cele mai multe retete italiene pentru pranz au la baza pestele copt, gatit la aburi, fiert, rareori prajit.
Aluatul este esential in bucataria italiana, fie ca este pentru foccacia, schiacciata sau pizza. Aluatul lor este super elastic si cred ca o parte din raspundere o are faina lor. Am auzit numeroase romance care isi aduc faina din Italia ca sa le iasa pizza ca lumea cand vin in Romania 🙂 De baza este si sosul pesto, branza mozzarella si alte tipuri de branzeturi, care alcatuiesc de obicei ingredientele esentiale pentru pizza.
Rucola este foarte des intalnita in Italia si de asemenea si cicoarea care poate fi amara, amaruie sau deloc amara, in functie de tipul de cicoare.
Melanzane adica vinete. Sunt de baza in retetele italiene si de obicei le gasim in Italia tot timpul anului. Italiencele le pun pe gratar, pe stropesc cu ulei de masline, otet balsamic, sare, piper si usturoi si le mananca sub forma de salata. Bucataria italiana nu poate functiona fara vinete :))
Ardeii grasi de toate culorile sunt si ei esentiali in bucataria italiana. Se folosesc in salate, in paste si in supe.
Branza maturata si branza proaspata sunt ingrediente pe care le gasim zilnic in meniul italienilor. Pecorino, parmezan, grana padana, ricotta, mascarpone, provolone si nu numai 🙂 Italiencele rad putina pranza in salate, pe pizza, pe bruschete, in paste, in supa 🙂
Ardei grasi, ardeii iuti si ceapa sunt de obicei folosite in salate. Italienii nu functioneaza fara minim o portie de salata pe zi, o portie de paste pe zi, un pahar de vin rosu pe zi :)))
Frigitello sunt ardei grasi verzi, deloc iuti, foarte aromati. Italienii iubesc acest tip de ardei gras pe care il folosesc de obicei in salate super frumos colorate, tip curcubeu.
Florile de dovlecei sunt excelente sub forma de snitel. Se cumpara cand sunt super proaspete si sunt delicioase rau de tot. Se spala si se dau prin amestec de ou cu faina si putina sare. Apoi se prajesc in tigaie cu putin ulei.
Aceasta salata verde este specifica in bucataria italiana dar nu mai stiu care este denumirea ei. Frunzele din afara sunt putin mai amarui dar cele din interior sunt super dulci. Eu le spal, le toc marunt si se stropesc cu ulei de masline, sare si putin suc de lamaie. Sunt absolut delicioase.
Smochinele si pepenele sunt desertul preferat al italienilor, nelipsite de pe tarabele lor. Sunt ca merele de la noi din Romania, ca popularitate.
Ciocolata si nucile sunt ingrediente de baza in bucataria italiana si de obicei sunt cel mai popular desert in randul copiilor. Nu se dau in vant dupa caramele si bomboane cat se dau in vant dupa ciocolata cu alune de padure 🙂
Masline, ulei de masline, pasta de masline, paine cu masline 🙂 Maslinele sunt peste tot, in diverse forme si cu diverse condimente adaugate, picante si nepicante 🙂 Iar uleiul de masline este asa de bun incat vrei sa il mananci cu paine 🙂 Italiencele sunt renumite ca pot face un pranz gustos doar cu paste, putin ulei de masline, un catel de usturoi si niste ardei iute. Sunt faimoasele paste aglio, olio e peperoncino 🙂 Si cred ca spun totul despre bucataria italiana, deloc sofisticata, foarte modesta, simpla, sanatoasa si hranitoare.
Acestea sunt cele 27 de ingrediente pe care italienii le folosesc des sau foarte des 🙂 Le au de obicei in casa. Nu prea au pui, nu mananca prea multa carne, nu se dau in vant dupa sucuri carbogazoase. Nu prea mananca pufuleti, chipsuri si alte prostii. Dimpotriva, copiii lor mananca mai mult covrigei cu rozmarin, grisine cu ulei de masline, ciocolata cu alune de padure, paine cu pasta de ciocolata, biscuiti cat mai naturali si apa plata cat incape.
Am stat 2 saptamani in Italia si am vazut Toscana, Lazio, Umbria, Campobasso si inca cateva regiuni. Am invatat multe lucruri noi si vi le povestesc pe toate pe rand. Dieta mediteraneana este mai sanatoasa decat credeam.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post