Legislatia muncii si managementul resurselor umane ne pasioneaza si e tare bine sa stii cu ce se mananca aceste doua domenii minunate.
Sunt minunate insa foarte complexe, nu va lasati pacaliti de cei care spun ca puteti deveni specialist in legislatia muncii si managementul resurselor umane peste noapte.
Nu exista asa ceva. Succesul peste noapte se obtine dupa vreo 10-15 ani de munca asidua 🙂
Astazi tratam un subiect interesant de legislatia muncii si va las mai jos 7 lucruri importante de stiut despre el: concedierea disciplinara
1. Concedierea disciplinara reprezinta o concediere pentru motive care tin de persoana salariatului. Evident 🙂 Si nu inseamna ca ramane asa cum a dispus-o angajatorul. Vedem in instanta ce se poate intampla.
2. Sanctiunea disciplinara se dispune doar dupa cercetarea disciplinara prealabila.
3. Salariatul concediat disciplinar nu are dreptul la preaviz.
4. Concedierea disciplinara presupune pierderea dreptului la indemnizatie de somaj.
5. Decizia de concediere disciplinara poate fi atacata in instanta si daca se dovedeste ca masura sanctionarii cu concediere disciplinara este prea aspra, salariatul va fi reintegrat in companie si castiga salariile si alte beneficii pe toata perioada pe care se intinde procesul si pana la reintegrarea efectivaaaaa 🙂
6. Cercetarea disciplinara tine de etape si reguli super complexe. Mare atentie la ce presupune cercetarea disciplinara fiindca unele vicii de procedura pot duce la nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara.
7. Sanctiunea disciplinara se alege in functie de rezultatele cercetarii disciplinare dar si in functie de comportarea generala a salariatului. Adica daca aveti un salariat la prima abatere, va mai ganditi, mai cugetati, va consultati cu sefii lui, cu persoanele care il cunosc. Nu aplicam aceeasi sanctiune disciplinara pentru toti angajatii care comit o anumita abatere disciplinara!
Cam atat azi despre concedierea disciplinara si despre abaterile disciplinare. Dar promit sa mai revin si mai discutam si despre alte subiecte de legislatia muncii si managementul resurselor umane.
Cred ca ne prind bine 🙂
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist