Slabitul nu trebuie sa fie un maraton. Nici un sprint. Trebuie sa fie o plimbare placuta si relaxata. Nu trebuie sa te oboseasca, nici sa iti iasa ochii din cap incercand sa obtii ceva cu disperare. Nu trebuie sa fie ceva care sa presupuna efort istovitor sau care sa te lase cu un gust amar cand vine vorba de slabit. Slabitul nu este o pedeapsa. Trebuie privit intr-un fel in care sa nu ni se para o corvoada sau o sanctiune.
Cred ca felul in care privim procesul este foarte important pentru ca totul pleaca de la cum gandim si ce perspectiva mentinem vie in mintea noastra si in atentia noastra. Asa ca daca privim procesul de slabire ca pe unul dificil, dureros, cu eforturi supraomenesti, s-ar putea sa ii transmitem creierului nostru ca avem sanse foarte mici sa reusim. Si chiar asa devine tot procesul, exact cum ni-l imaginam noi.
Dar nu suntem obligati sa privim slabirea ca fiind o etapa dureroasa a vietii noastre. Poate sa fie placere, o treaba pe care o facem nu pentru ca trebuie, nu pentru ca ne-a obligat cineva, nu cu un termen limita care ne streseaza, in felul nostru, in ritmul nostru, cu ce resurse avem la dispozitie.
Cele 10 reguli de care eu tin cont cand vreau sa slabesc, cu precizarea ca nu functioneaza la fel pentru toata lumea:
1. Fara dulciuri, sucuri, alcool, lactate, mezeluri.
2. Fara fast-food, snacks-uri, covrigei, iar fructele sunt in cantitate foarte foarte mica! Am zile in care nu mananc fructe deloc.
3. Aerobic usor cateva minute pe zi, mers pe jos macar 2000 de pasi pe zi.
4. Fara infometare, caci altfel facem yoyo. Mananc mesele principale si nu ciugulesc nimic intre mese.
5. Fara termen limita in care sa slabesc. Nu am deadline pana cand sa slabesc x kg. Slabesc in ritmul meu si nu ma stresez.
6. Ultima masa este la ora 19:00 si este o masa usoara, simpla.
7. Carbohidrati albi cu moderatie: paste, paine, orez, cartofi. Merg si ele consumate dar combinate cu legume, ulei foarte putin si in cantitati mici!
8. Apa multa, ceai neindulcit, cafea neindulcita – singurele gustari dintre mesele principale 🙂
9. Sare foarte putina in mancare, zahar aproape deloc, nu prajesc nimic, ulei putin in salate si in mancaruri.
10. Am voie un pahar de vin rosu seara, dar nu in fiecare seara. Iar paharul de vin la mine are maxim 100 ml. Este arhisuficient pentru ce vreau eu, adica antioxidanti. In niciun caz nu vreau sa ma ametesc pentru ca nu imi place senzatia de ameteala. Vinul rosu este superaliment si eu il consum pentru proprietatile sale.
Acestea sunt regulile mele si functioneaza bine pentru mine insa orice dieta tineti, trebuie sa va sfatuiti cu medicul dvs. Nu toate dietele functioneaza la fel. Aceasta este dieta mea, matrita mea, blueprint-ul meu, setul meu de reguli de care eu tin cont si care au efecte bune pentru mine.
Iar ca dieta preferata, eu aleg dieta mediteraneana. Este ceva natural pentru mine. Strabunicii sunt greci asa ca eu ma impac cel mai bine cu mancarea tipic greceasca.
Mai ales acolo unde exista o patologie, o boala, o afectiune, trebuie sa cereti ajutorul medicului specialist pentru a va face un set de reguli aparte pentru dvs. Nu este indicat sa luati diete de pe net, sa luati meniul rudelor, sa printati indicatiile altui pacient si sa adoptati un stil de alimentatie care nu a fost realizat special pentru dvs. Acum, ca exista si medici nutritionisti care fac meniuri identice pentru toti pacientii care le trec pragul cabinetului, indiferent de diferentele dintre acestia, asta nici nu vreau sa comentez. Sper ca astfel de cazuri sa nu existe pentru ca ar fi total gresite.
Dupa analize, dupa chestionare, dupa tinerea unui jurnal alimentar ar trebui sa ne dam seama unde greseste pacientul cand se alimenteaza, ce reguli de alimentatie ar trebui sa aiba, ce lista de alimente benefice ii recomandam, ce combinatii alimentare poate incerca si ce meniuri ii putem face. Si le ajustam in timp in functie de rezultate si de progrese. Dar cine a zis ca munca de nutritionist este simpla ori nu o cunoaste deloc, ori o face doar pentru bani.
Vă rog să rețineți că orice schimbare în regimul alimentar trebuie realizată în colaborare cu medicul dvs. specialist. Informațiile oferite de mine au un caracter exclusiv informativ și reflectă experiența personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, care poate varia de la o persoană la alta. Metodele care au funcționat pentru mine pot să nu fie eficiente sau să aibă un impact redus pentru altcineva. Prin urmare, este esențial să consultați medicul înainte de a aduce orice modificare semnificativă în regimul dvs. alimentar.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!