Kale reprezinta unul dintre cele mai in voga superalimente din intreaga lume. Toti nutritionistii cunosc aceasta crucifera minunata si exista studii care o leaga de procesul de inhibare a celulelor canceroase. De aici cred ca a pornit marea faima a acestei crucifere inrudite cu varza, cu broccoli si cu multe alte legume si verdeturi minunate.
Mai jos este un soi de varza kale purpurie 🙂 Se gaseste destul de rar si merita banii. In Romania o puteti gasi la cultivatori care o cunosc bine. Eu am o sursa sigura de kale si ma aprovizionez destul de des. Cam un snop de saptamana este suficient 🙂 Cata varza sa mananci? 🙂
Mai jos este Nero di Toscana, soiul meu preferat de kale. Este un soi mai inchis la culoare si cu gust mai puternic, chiar usor picant 🙂
Cum folosim varza kale? Este pacat sa o fierbem in ciorbe si in tocanite asa ca o preferam vie, cruda 🙂 Eu o pun in diverse salate si platouri, precum cel de mai jos. Eu ii spun platou vanatoresc :))) Cu ce vanez eu de pe la piata, de obicei sambata dimineata. Ies cu fiica mea sau cu fiul meu si cumparam toate legumele si verdeturile pamantului si apoi le combin eu in fel si chip 🙂 Varza kale este chiar langa lamai 🙂
Platou vanatoresc 🙂 Morcovi cruzi, telina cruda, ardei kapia crud, mazare innabusita, kale cruda
Stropiti totul cu ulei de masline, sare, piper si zeama de lamaie
Salata verde + kale + zeama de lamaie + ulei de masline + sare + nuci clasice 🙂
Salata de kale + morcovi + ceapa + ulei de masline + zeama de lamaie + sare + piper
Salata de rosii, castraveti, patrunjel, kale, ulei de samburi de struguri,
zeama de lamaie, sare si fulgi de ardei iute
Paste integrale trase la tigaie cu kale, usturoi, sare, piper si ulei de masline
Kale cu macris, ridichi, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper
Salata de patrunjel + kale + ardei kapia + sirop de rodie + sare +
fulgi de ardei iute + zeama de lamaie + ulei de masline
Salata de rosii, ceapa, kale, ulei de nuci si sare, zeama de lamaie si piper
De obicei varza kale merge cu legume usor acide si cu sosuri acre. De aceea peste tot folosesc zeama de lamaie sau sirop de rodie. Siropul de rodie este un fel de melasa dulce-acrisoara pe care o iau de la un magazin turcesc si pe care o folosesc de obicei la tabbouleh. Dar merge de minune cu kale fiindca ii da gustul acru de care are nevoie.
De asemenea, kale merge de minune in paste. Fierbeti pastele si in loc sa adaugati sos de rosii simplu, puteti sa adaugati kale innabusit in aceeasi tigaie in care trageti pastele in ulei de masline. Adaugati si masline, capere si usturoi si veti avea o mancare delicioasa si super nutritiva.
Kale mai merge de minune si alaturi de rosii, tot datorita aciditatii de care kale are nevoie. Folositi rosii cherry sau rosii clasice, dar mai ales rosii galbene fiindca betacarotenul se potriveste de minune cu uleiul de masline si cu antioxidantii din kale.
Voi mai reveni si cu alte retete cu kale cat de curand. Abia a aparut pe piata anul acesta si am de gand sa incerc retete super indraznete cu kale. Poate si o placinta cu kale si branza, in stilul placintelor grecesti cu spanac si branza 🙂
Sa fiti sanatosi si sa aveti succes in tot ce faceti!
Mai multe retete sanatoase cu legume pot fi descoperite aici.
Va invit sa ma urmariti pe Facebook pe pagina mea Mananca Sanatos cu Maria.
Va invit sa ma urmariti si pe Instagram AICI.