Legislatia muncii reprezinta un domeniu pe care trebuie sa il cunoastem, fie ca ne dorim sau nu. Este esential sa parcurgem macar o data in viata Codul muncii, chit ca suntem angajatori, chit ca suntem salariati.
Angajatorii au consilieri juridici, avocati specializati in dreptul muncii, specialisti in legislatia muncii si in managementul resurselor umane. Si tot ar trebui sa cunoasca prevederile Codului muncii, pe langa multe alte legi ce guverneaza raporturile de munca.
Astazi discutam despre un subiect important de legislatia muncii, si anume vechimea in munca.
Codul muncii spune faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca reprezinta vechime in munca.
Dar absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca, mare atentie.
Nu neglijam nici faptul ca o exceptie de la aceasta regula se acorda pentru concediile pentru formare profesionala fara plata acordate cu respectarea articolului 155 si articolului 156 din Codul muncii:
Articolul 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Articolul 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamânt sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).
Mai sunt si alte lucruri de spus despre vechimea in munca si promit sa mai revin cu alte articole de legislatia muncii, securitatea muncii si managementul resurselor umane.
O zi minunata si mult succes in tot ce va propuneti!