HDL este colesterolul bun. LDL este colesterolul rau. Studiile arata ca exista alimente care ajuta in mod clar la cresterea colesterolului bun si automat la scaderea colesterolului rau.
HDL este colesterolul bun iar literele vin din engleza, de la High Density Lipoprotein. LDL este Low Density Lipoprotein.
Evident, toata lumea vrea sa stie care sunt alimentele care cresc HDL si scad LDL 🙂
Haideti sa le vedem si va invit sa le notati pe o lista pe care sa o aveti pe frigider pentru situatiile in care plecati la piata si nu stiti ce sa mai puneti pe lista de cumparaturi 🙂
Top 9 alimente care pot creste nivelul colesterolului bun HDL:
- Cereale integrale: ovaz, orz si nu numai
- Fructe si legume variate: avocado, mere, fructe de padure, citrice, struguri etc.
- Peste:somon, sardine, pastrav, macrou, hering si nu numai
- Nuci si seminte: nuci clasice, migdale, seminte de dovleac etc.
- Leguminoase: linte, naut, mazare, fasole samd.
- Ulei de masline extravirgin si folosit doar la rece. Adica nu prajim nimic in el doar il folosim la salata.
- Cacao:pudra de cacao dizolvata in apa calda sau in lapte poate scadea nivelul colesterolului rau.
- Usturoiul are si el efect pozitiv asupra colesterolului. Trebuie consumat in mod regulat, nu in exces. Nu recomand capsulele cu extract de usturoi ci mujdeiul clasic romanesc, servit alaturi de cartofi, legume, carne de pasare, alaturi de paine prajita si o salata de rosii 🙂
- Ceaiul verde poate reduce colesterolul rau insa nu trebuie consumat in exces. Nu folosesc extractul de ceai verde, ci prefer consumul regulat de ceai verde natural, preparat la temperatura termica potrivita, nu clocotit, ca sa isi pastreze antioxidantii pretiosi.
Sunt foarte multe alimente care pot reduce colesterolul rau si alimente care il pot creste pe cel bun. Dupa cum se observa foarte usor toate sunt naturale, alimente integrale. De aici si recomandarea medicilor si nutritionistilor de a consuma cat mai multe alimente in stare naturala si cat mai putina mancare procesata.
Pana la urma este o recomandare foarte utila tuturor. Mancarea procesata este de 10 ori mai scumpa decat hrana naturala. Si ingrasa, evident! Este mult mai bogata caloric decat alimentele naturale si nu aduc aport de vitamine si minerale ci dimpotriva secatuiesc organismul de nutrientii de care are nevoie pentru ca metabolismul sa functioneze la capacitate maxima.
Farfuria ideala pentru cei care vor sa isi scada nivelul colesterolului rau este gata in 5 minute: rosii cu branza slaba, paine prajita cu avocado, salata cu o bucata de pui la gratar, sardine cu porumb si ulei de masline, paste integrale cu ton etc.
Combinati alimentele din lista celor benefice pentru colesterol si veti obtine cele mai gustoase, sanatoase si rapide combinatii culinare ever.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
https://www.healthline.com/nutrition/high-cholesterol-foods
Retineti: Intotdeauna e important sa discutați cu medicul dumneavoastră specialist înainte de a face orice ajustare în regimul alimentar. Informațiile pe care le ofer sunt doar în scop informativ și reflectă experiența mea personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Metodele care au avut succes în cazul meu nu neapărat vor funcționa la fel de eficient sau pot avea un impact redus în cazul altcuiva. Prin urmare, consultați medicul înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!