Codul muncii simplificat se livreaza zilnic pe blogul meu. Postez cat mai des articole de legislatia muncii simplificata pentru ca eu cred ca acolo unde exista informatie accesibila exista si respectarea legislatiei cu mai multa usurinta.
Astazi tratam un subiect foarte interesant: ce se intampla in cazul unui salariat care este efectiv nevoit sa demisioneze iar angajatorul se intreaba daca ii mai poate imputa sau nu cheltuielile cu formarea profesionala?
Haideti sa o luam de la inceput:
1. Angajatorii pot trimite la formare profesionala, pe cheltuiala companiei, angajatii.
2. Angajatii care isi dau demisia ar trebui sa returneze o parte din aceste cheltuieli daca acest lucru are loc inainte de perioada de expirare a amortizarii cursurilor. Sa zicem ca intre parti exista un act aditional de formare profesionala pentru un curs de marketing, curs care a costat 2000 de euro si partile negociaza o perioada de 2 ani de amortizare. Daca angajatul isi da demisia dupa un an, va mai avea de plata 1000 de euro, adica jumatate de suma.
3. In cazul in care angajatorii nu isi mai indeplinesc obligatiile asumate prin contractul individual de munca si angajatul nostru se vede nevoit sa isi dea demisia fara preaviz, ce se mai intampla cu formarea profesionala?
Opinia mea este ca in aceasta situatie nu mai putem sa cerem cheltuielile de formare profesionala din partea salariatului. Mare atentie la articolul 81, alineat (8) din Codul Muncii. Este vorba despre demisie fara preaviz si indica faptul ca angajatorul nu isi mai indeplineste obligatiile contractuale.
Or, in aceasta situatie, mai este angajatorul in masura sa solicite rambursarea cheltuielilor cu formarea profesionala?
Asa cum ar fi de acord multi specialisti in legislatia muncii, angajatorul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, nu doar angajatul.
Va mai astept pe blog si cu alte articole de legislatia muncii simplificata.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist