Legislatia muncii si managementul resurselor umane ne pasioneaza. Enorm 🙂 Si acesta este si motivul pentru care pe blogul meu personal am decis sa atac si subiecte de legislatia muncii si managementul resurselor umane. Nu degeaba am acumulat cursuri de specializare si ani de experienta profesionala in domeniu. Ii valorific asa cum stiu mai bine, oferind din informatiile mele celor care se lovesc la un moment dat de situatii dificile in viata lor de angajati sau de angajatori.
Astazi discutam despre un subiect super interesant, despre incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor. In acest caz, cum stam cu preavizul. Se mai acorda? Cat poate fi preavizul in acest caz si din ce moment incepe el sa curga?
Ei bine, fiind o incetare cu acordul partilor, evident ca momentul de incetare a contractului se discuta si se negociaza intre parti. Adica stai la masa de discutii cu angajatorul si impreuna cadeti de comun acord ca relatia dintre voi (cea profesionala 🙂 sa se termine la data de 27 aprilie (dau si eu un exemplu).
Ei bine, la aceasta data fixa, relatia dintre voi se termina. Asadar, nu exista preaviz. Pur si simplu stabiliti impreuna pana la ce data salariatul mai lucreaza, isi mai presteaza activitatea. Daca se doreste, relatia se poate termina pe loc. Incheiati act de incetare a contractului de munca cu acordul partilor cu data de maine, sa spunem. Si atunci lucrurile sunt clare. Nu mai exista niciun preaviz. Va strangeti mainile si va urati drum bun si mult succes in continuare.
Preavizul se acorda la anumite tipuri de concediere si se respecta de catre angajat si la demisie, in anumite situatii. Nu respectam intotdeauna termenul de preaviz. Sunt situatii si situatii si este bine sa le cunoastem. Spre exemplu, ca sa nu va las in neant complet, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale sau nu respecta legislatia muncii sau regulile de securitate a muncii, termenul de preaviz la demisie poate sa nu mai fie respectat. Insa salariatul trebuie sa motiveze acest lucru in actul de demisie, trebuie sa spuna care obligatii au fost incalcate de catre angajator si de ce nu isi mai poate respecta termenul de preaviz.
Sa presupunem ca salariul nu i-a mai fost platit de luna trecuta. Si vrea sa isi dea demisia. Credeti ca mai este obligat sa isi respecte termenul de preaviz? Ei bine, cu respectarea regulilor de care tocmai am vorbit, cu un act de demisie in care sa se motiveze totul, nu are cum sa mai fie tras la raspundere ca nu a stat in preaviz din moment ce propriul sau angajator nu isi respecta obligatiile contractuale. Va reamintesc faptul ca sclavia a fost abolita de mult timp. Cea oficiala. Cea neoficiala inca nu… Multi suntem incatusati din cauza lipsei de informatii sau din cauza curajului de a actiona cand cei din jur vor sa ne stirbeasca drepturile.
Deci, ca sa rezum, in cazul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, salariatul nu are dreptul la un termen de preaviz.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist