Sunt multe discutii pe tema formarii profesionale si adevarul este ca nu toata lumea stie cu ce se mananca acest capitol. Voi reda cateva aspecte esentiale in randurile de mai jos.
- Cheltuielile cu formarea profesionala a angajatilor trebuie justificate pana la ultimul leu atunci cand solicitam returnarea lor. Nu ii incarcam pe angajati cu toate cheltuielile necesare ci cu acele costuri pe care noi le-am facturat ca si plata pentru curs.
Exemplu: Daca ii trimitem cu avionul pana in Australia ca sa se participe la un curs nu inseamna sa le cerem inapoi si banii de avion, banii de cafea si toate suvenirurile.
Returnarea cheltuielilor se face daca exista Act Aditional semnat intre parti si daca documentul este valid, cu prevederi legale. Nu exista intelegere verbala si nici estimari cu privire la cheltuielile cursului.
2. Atentie si la faptul ca orice AA se incheie cu acordul partilor, inainte de inceperea cursului in mod efectiv. De ce? Ca sa stie tot omul ce isi asuma daca participa la curs. De bun simt.
Perioada maxima admisa pe care poti solicita unui angajat sa returneze o parte din cheltuielile cu formarea profesionala este de 2 ani.
Exemplu: daca pleaca intr-un an de la finalizarea cursului atunci ii mai poti solicita doar jumatate din totalul cheltuielilor. Atentie, asta in conditiile in care in AA ati convenit ca amortizarea cheltuielilor cu formarea profesionala sa se faca pe parcursul a 2 ani.
3. Nu sunt de acord cu exprimarea „angajatul nu are voie sa demisioneze timp de 2 ani…”. Haideti sa o spunem cu voce tare ca sa ne dam seama cum suna.
Mai bine ar fi sa ii spuna ca daca pe o perioada de 2 ani de la finalizarea cursului angajatul doreste sa demisioneze, el trebuie sa returneze companiei o parte din cheltuielile cu formarea sa profesionala. Mai spuneti angajatului si cum se calculeaza acea parte datorata si abia atunci aveti un Act Aditional pe care orice angajat il va semna cu inima deschisa si cu incredere in dvs. ca partener corect. Aici este inima unei afaceri cladite bine de la inceput.
Mai sunt multe de spus la acest capitol fiindca sunt multe situatii intalnite in viata de zi cu zi a companiilor. Le luam treptat, vedem ce zice legea, citim si Decizii, Hotarari, ne consultam si cu specialistii din domeniu, ne intrebam si intuitia daca procedam corect si sigur vom lua decizii bune.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist