Chutney-ul este un gem. Este un sos delicios, dulce si picant in acelasi timp. Vine din Asia, acolo unde exista in orice casa si acolo unde gospodinele il prepara nu doar toamna, fiindca vine iarna si vrem sosuri picante de pus pe mesele festive. In Asia chutney-ul este un sos care nu lipseste de pe masa, in mod special in India.
Si in China, Japonia si Coreea exista chutney doar ca i se spune altfel. Sunt sosuri picante si dulci in acelasi timp. Cel mai interesant este ca vin in zeci de arome minunate. Exista sosuri picante de pere, de ananas, de prune, de struguri, de mango, de ghimbir si nu numai.
Astazi pregatim si noi un chutney delicios din pere, prune si ardei iute.
Iata ingredientele necesare:
- 1 kg de ardei iute
- 1 kg de pere
- 1 kg de prune
- 1 kg de zahar
Cum procedam pentru a pregati chutney delicios, super repede:
- Tocam ardeiul iute si nu scoatem semintele decat daca vrem sa luam din iuteala. Eu las semintele fiindca imi place mancarea iute si vreau sa obtin un sos iute, concentrat. Nu vom folosi mai mult de o lingurita de sos la o farfurie de adult.
- Dupa ce am tocat ardeiul, vom toca si perele si prunele.
- Punem ardeiul iute la foc mic impreuna cu tot zaharul. Lasam sa fiarba pana cand ardeiul devine aproape translucid. La mine a fost nevoie de o ora.
- Apoi punem perele si prunele. Lasam focul mic si amestecam mereu. Le lasam la foc inca o ora.
- La final, cand vedem ca sosul deja se ingroasa, stingem focul si lasam chutney-ul sa se raceasca. Bagam blenderul vertical si facem o pasta groasa, cremoasa. Eu nu am blenduit complet 100% fiindca am un blender destul de slab si chutney-ul este destul de ferm. Asa ca nu vreau sa il fac praf (blenderul) si am blenduit doar putin, cateva pulsuri.
- Chutney-ul se incalzeste din nou pana cand clocoteste. Stingem focul si punem tot chutney-ul in borcane curate si uscate. Infiletam bine fiecare borcan, imediat ce il umplem. Vom auzi pocnete care ne spun ca borcanele s-au sterilizat.
- Punem borcanele la rece si le lasam sa stea cuminti. Nu umblam la ele pana la iarna. Glumesc ☺️ Serviti sosul imediat si va fi minunat alaturi de orice garnitura doriti.
Cum se serveste chutney-ul? Cu garnituri diverse, ce doriti voi. Eu de obicei voi avea chutney langa orez, langa ciuperci, langa cartofi, langa paste cu legume si mai ales la retetele mele asiatice. Nu exista taitei chinezesti fara sos de chili, exact ce am facut noi astazi. Atat doar ca indienii ii vor spune chutney si noi ii putem spune gem de ardei iute cu prune si pere. Fix acelasi lucru.
Si la noi in Romania se gaseste gem de ardei iute. Si se prepara in numeroase gospodarii, la tara, la oras, la ceaun pe foc de lemne sau pe aragaz. Va spun sincer ca cel mai bun gem este cel facut de tine si cel primit cu drag de la oamenii din viata ta. Asa ca daca aveti gospodine care va dau in dar un borcan de gem, sa stiti ca acolo se afla un pic de energia ei. Un pic de CHI, un pic de timp, un pic de energie pozitiva ☺️
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Va mai astept pe blog cu si mai multe retete culinare sanatoase, dietetice, delicioase si rapide!
Va invit sa ma urmariti si pe Facebook, pe pagina mea: Mananca Sanatos cu Maria